Млечният път е пълен с части от други галактики

Много древни звезди в Млечния път представляват "останки" от други галактики, сблъскали се едни с други преди около 5 милиарда години, съобщиха британски астрономия в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Според съвременните представи Млечният път се е образувал при сблъсък и сливане на малки галактики, допълва БТА.

Доказателство за това са "първобитните" звезди с много ниска металичност, възниквали през най-ранния етап от съществуването на Вселената. Такива звезди учените откриват в галактическото хало, "покрайнините" на Млечния път, простиращи се отвъд пределите на видимата част.

През февруари 2010 г. астрономи на Европейската южна обсерватория в Чили откриха такива звезди в галактиките джуджета в съзвездията Кил, Секстант, Скулптор и Пещ.

Андрю Купър от университета в Даръм и неговите колеги са моделирали чрез компютър процеса на формиране на галактиките във Вселената през последните 13 милиарда години.

"Започвайки" малко след Големия взрив, учените са моделирали еволюцията на тъмната материя и на звездите, ръководейки се от законите на физиката. "На практика ние се превърнахме в галактически археолози, тръгнали на "лов" за места, където могат да се намират древни звезди.

Резултатите ни показват как различните "реликви" в днешната галактика, например, са свързани със събития от далечното минало" - казва Купър, цитиран от Кралското астрономическо дружество на Великобритания.

Моделирането е показало, че звездите в галактическото хало на Млечния път са попаднали там от галактики-джуджета под въздействието на сили, възникнали при сблъсъка им. Учените отбелязват, че резултатите напълно съвпадат с теорията за образуване на Млечния път и появата в нея на древни звезди - "пришълци" от други галактики.

"Както данните за древни планински скали ни показват каква е била историята на Земята, така и галактическото хало съхранява информация за завладяващия "първобитен" период от живота на Млечния път, който е завършил дълго преди раждането на Слънцето" - заключава Купър.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини