Кърджалийското тържище проби в Русия

Новият пазар в Кърджали

Балканите отесняха на Пазара на земеделските производители в Кърджали. Неговите търговци продават вече и в Москва. Тържището, в което са вложени 10 млн. лв., бе обявено за безперспективно от местни икономически капацитети. Още с отварянето на граничния пункт с Гърция при Златоград, то обаче живна. Прогнозите на кмета Хасан Азис са, че след една година, когато се очаква да се пусне пътят към южната ни съседка през Маказа, то ще се окаже тясно. Сега стоката идва от Ксанти. Очаква се в бъдеще да ни захранва и Комотини.

Големият удар на тържището направи азърбайджанец, който нае складове с хладилна техника и пакетажния цех. Всеки ден от тук тръгват за руската столица тирове, натоварени с гръцки и български череши. Пакетирането им се извършва на соченото за обречено тържище. Предпремчивият търговец е регистрирал фирма в Пловдив и смята задълго да ползва базата в Кърджали.

Преди него към складовете на Пазара на производителите тук стъпиха търговец на риба от Турция и негов колега, занимаващ се с плодове от Гърция

Общо 6 милиона са борчовете към банка „Алианц” на общинското дружество „Пазар на производителите” за изграждането на тържището. 4 милиона съфинансиране се получи по програма САПАРД.

Според общинският съветник от политически клуб „Тракия” Огнян Иванов загубите досега възлизат на 1,4 млн.лв. По-голямата част обаче са натрупани като лихви към банката заради забяването на помощтта от САПАРД. Според местната опозиция всяка година в касата на пазара трябва да влизат по 900 000 лв. за да се изплати. Сега тази сума е около 350 000.

Новото ръководство на общинското дружество смята, че това ще стане с привличането на крупни чужди търговци.

Георги КУЛОВ

Старият пазар
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини