„Перперикон” стартира с тъпан, напук на Вежди Рашидов

С изложба на известни кърджалийски художници, сред които Владимир Чукич, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Павлина Чукич, бе открит Десетият юбилеен международен фестивал „Перперикон”. Общо 38 творби от 14 автори, членове на дружеството на художниците в Кърджали бяха изложени във фоаето на Драматичния театър.

По традиция и тази година фестивалът се провежда под патронажа на държавния глава Георги Първанов.

Кратката церемония по откриването на „Перперикон” бе предшествана от глашатай с тъпан. Родопската традиция повелява важните събития да се обявяват на всеослушание от селския тъпанджия. Освен че започва ден първи на фестивала, глашатаят обяви и официалните лица - зам.-кметът на общината Елисавета Кехайова , председателят на дружеството на художниците Владимир Чукич и собственикът на  на галерия „Дар” Пенка Атанасова.

В приветственото си слово директорът на феста Петър Савчов, управител на сдружението „Перперикон Мелпомена”, подчерта, че събитието се провежда въпреки кризата и въпреки незаинтересованосттта на Министерството на културата. Нещо повече - министър Рашидов дори настоявал тази година да бъде нулева за „Перперикон”. Кметът Хасан Азис помогна финансово и обеща, че независимо от трудните години това културно събитие ще го бъде, каза Савчов. Той отбеляза също, че е постижение, че на кърджалийска сцена може да гостуват творби на балканската култура.

Зам.-кметът Елисавета Кехайова заяви, че фестивалът го има благодарение на многото партньори. Гордост е за община Кърджали да помогне. Културният маратон бе замислен преди всичко като проява на театралното изкуство, но вече се включиха и други изкуства. Затова и фестът е едно от петдесетте най –значими събития в културния календар на страната, подчерта Кехайова.

Приветствия поднесоха Владимир Чукич и Пенка Атанасова.

Камерната зала на драматичния тетатър се оказа твърде тясна за желаещите да гледат спектакъла на Драматичния татър в Кърджали „Детектор на лъжата” от Василий Сугарев, постановка на Пламен Панев.

Спонсори на „Перперикон” тази година са фирмите „Устра”, ”Гарантинвест”, ”Марин Батуров”, ”Ес енд Би”,”Флексикон”, ”Екип холдинг”,хотел „Кърджали”, ”ЕСКОМ” и вестник „Нов живот”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини