Мажоретка в Кърджали? Ако майка ти е била в състава

За да се запишеш в мажоретния състав на Димитър Кондиков в Кърджали не е нужно само да имаш връзки. Трябва да си потомствена мажоретка. Имаш шанс, ако майка ти е била в  състава. Толкова е голяма навалицата от желаещи. Според Кондиков генът е много важен. Затова да наследиш родител в можоретния състав е въпрос на чест. Тук вече играят децата на известни кърджалийки, поставили началото на формацията преди 30 години.

Мажоретният състав е от първите в страната, създаден   в ерата на соца, когато на мажоретките се гледаше като на упадъчно западно влияние. Идеята за комплектоването на формацията възниква у Кондиков при едно посещение във Франция. Тогава той  вижда т.нар. парадни мажоретки с пищни костюми и паунови пера. Кондиков е студент в Хореографския институт. С колега от Русе решават да пробват и да пробият стената на предубеждението. Те си представят родните мажоретки с ботевски униформи, танцуващи на патриотични маршове.

Пристига в Кърджали и предлага на тогавашния директор на гимназията „Отец Паисий” Иван Стоилов да създадат такъв състав. Годината е 1979. Първото участие е на 1 май 1980. Откриват манифестацията в града. Реакцията не закъснява. Партиен функционер вдига скандал, че са провалили мероприятитето на трудещите се. Съставът обаче събира много овации и симпатии. Успява да се запази. Най-чести извън Кърджали са изявите му в Хасково, Димитровград, Свиленград.

Преди 7 години мажоретките са поканени в падзарджишкото село Славовица, лобното място на Александър Стамболийски, на национален земеделски събор. Стар земеделски лидер, пристигнал от Америка, споделя през сълзи, че в Щатите е видял много състави, но нашият не им отстъпва.

Формацията  е носител на много награди. Скоро спечели  голям приз на международен фестивал в Гърция. Стяга се за изява зад океана.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини