Кърлежи превзеха гробищата на Кърджали

Кърлежи дебнат посетителите на гробищните паркове в Кърджали. Паразитите се спотайват във високите треви около надгробията в християнския и в мюсюлманските некрополи, предупреждават от РИОКОЗ. От инспекцията алармират общината и фирма „Обреден дом и зали”, която стопанисва гробищата, да вземат бързи мерки. Пръскането е наложиттелно. Преди това обаче високите треви трябва да се окосят, препоръчват от РИОКОЗ.

Подобна е и картината в междублоковите пространства на Кърджали, особено в панелния квартал „Възрожденци”, където има най-много деца. Тук често се случва стопани да извеждат животните си. Скитат се и цели глутници безстопанствени кучета, които разнасят безпроблемно кърлежите.

Общината няма пари да поддържа всички зелени площи. Косят се парковете и градинките в централната част на града. Поддържат се и детските площадки.

От РИОКОЗ предупреждават гражданите, ако се налага да влизат в неокосени площи, да го правят с подходящи дрехи и обувки. Ако акарите все пак се впият в тялото ви, премахнете ги с пинсета и потърсете лекар , съветват от инспекцията.

Гадинките причиняват лаймска болест, ку-треска и марсилска треска. Все още не са констатирани ухапвания в града.

Вчера от фирмата по чистотата „Титан” пръскаха срещу кърлежи на детските площадки и междублоковите пространства в центъра. Елате в периферията на града, бе реакцията на гражданите.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини