Всеки трети кърджалиец болен заради мръсния въздух

Доц. Жени Стайкова изнася тревожните данни

30 процента от заболяванията на кърджалийци се дължат на замърсената околна среда - въздух, почва, вода. Тя оказва влияние върху цялата хранителна верига и се превръща в бич за здравето на хората от града и околните села. Най-големите замърсители са ОЦК, Горубсо-Кърджали и SNB-Индъстриал минералс. Това заяви пред журналисти кметът на Кърджали Хасан Азис. Общината отпуска 20 000 лева за изследване на хроничните заболявания на местните жители. Ще бъдат анкетирани 1600 души от Кърджали и околните села. Анкетьорите са специално обучени от РИОКОЗ. Ще питат гражданите дали пушат, дали пият и какви храни ядат. Ще се направят и изследвания на кръвта за висок холестерол и захар. Анкетьорите ще дават препоръки за здравословен начин на живот.

Днес първите 22 кърджалийци бяха изследвани в лабораториите на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафофски“.

Изследването е част от програма СИНДИ на Европейското бюро на Световната здравна организация. Програмата действа в Кърджали от 2000 г. Същата година бе създадена Обществена коалиция за здраве, чийто сегашен председател е кметът Хасан Азис.

Според постановление на Министерския съвет районът ни е рисков по отношение на екологията. Има и решение на общинския съвет за проучване на влиянието на замърсения въздух в града. Затова цел на настоящото изследване по програма СИНДИ е влиянието на замърсяването върху здравето на хората, каза зампредседателят на Обществената коалиция за здраве доц. д-р м.н. Жени Стайкова, директор на РИОКОЗ-Кърджали. Тя посочи, че е изследвала в продължение на 16 години влиянието на големите предприятия върху здравето на кърджалийци и резултатите са обезпокоителни.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини