Въздушната атака срещу скакалците спряна

Въздушната атака срещу мароканските скакалци при кърджалийското село Чилик се отлага за утре. Лошите метереологични условия приземиха бързо вертолет на варненската фирма „Авиоотряд”. Рано сутринта към 5,30 машината се вдигна във въздуха да пръска, но мъгла и дъжд принудиха пилота да кацне, за да избегне инцидент. Ще припомним, че преди години вертолет се разби в Ардинско при пръскане на ниви с марокански скакалци.

Само една машина ще бъде използвана за пръскането срещу марокански скакалци от понеделник. Директорът на Главна дирекция „Гражданска защита”  Стефко Буруджиев каза, че на този етап няма необходимост от включването на повече техника. Вертолетът ще се справи за седмица. В случая не е важен броят на машините. Дори и да имаме желание и възможности да третираме цялата засегната площ от 20 хил. дка, не е редно да го правим прибързано, защото трябва да се подбират подходящи терени и площи. Трябва да се съобразим с  развитието на насекомите в момента. Дори и десет вертолета да имаме, те ще стоят на площадките, без да ги използваме, ако не вземем под внимания конкретната ситуация, каза още Буруджиев.

Вертолетът, нает за пръскането ще започне акцията утре в ранни зори. Метереолозите обещават хубаво време, каза директорът на Растителна защита в Хасково Ангел Христов. Шефът му от Националната служба „Растителна защита” Антон Величков подчерта, че в Кърджали е доставен препаратът Форестър 48, с който ще се трепят хвъркатите. Той не ги убива веднага, а първоначално парализира двигателните им функции.
20 хиляди декара в общините Кърджали, Момчилград, Джебел, Черноочене и Кирково са нападнати от мароканските скакалци. На този етап са унищожени само пасищни ливади, но хвъркатите са близо и до културните  насаждения като картофи, чушки, боб, тютюн.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини