Кърджали ще хвърля боклука си в Хасково?

Сметището край хасковското село Гарваново може да поеме боклука на Кърджали

Кърджали и още седем общини от Източните Родопи ще возят боклука си до Хасково години наред заради провала на строителството на депото за твърди битови отпадъци край село Вишеград. Сметището край Хасково бе посочено от кмета Хасан Азес като най-близкото, но все още не са водени преговори с тамошната община.

Обектът е напълно блокиран заради бездействието на Министерството на околната среда и водите и консорциума-изпълнител Униленд-Сиконко-Униеко. Причината са търкания по финансовите параметри на проекта. От българо-италианския консорциум настояват за актуализация на сумата за изграждане на обекта. Обосновават се с това, че трябва да бъдат извършени взривни работи на 55 000 куб. м. скала. Изпълнителите обвиняват министерството, че в проектната документация не е посочена коректно твърдата скала, която трябва да се изкопае за изграждането на котлованите за събиране на сметта.

Консорциумът също така се опита да привлече подизпълнители, поизгладнели по време на кризата. Натискаха се кърджалийски и хасковски фирми. Бяха готови да работят и за печалба от 50% при приетата в бранша 100%. Поради забавянето на работата и спора около общата сума МОСВ спря превода на сумите за строителни работи и подизпълнителите се отдръпнаха.

Скандалът е грандиозен, защото депото за твърди битови отпадъци край Кърджали се изгражда по проект на програма ИСПА. Европейското финансиране е на стойност 14 млн.евро. Правителството осигури още 10 млн. лева, а министерството на финансите отпусна допълнително 3 млн.лв. Общата сума възлиза на 40 млн.лв. На изпълнителят е приведен аванс от 10 на сто от сумата.

Обектът трябва да бъде завършен до края на тази година, за да може да се оползотворят средствата по европейската програма. Прогнозите на МОСВ, че няма да се изпълнят повече от 30 процента от строителните работи.

Ако обектът не бъде завършен до края на годината България ще трябва да върне 4 млн. лв. на Европейския съюз.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини