Копаят Перперикон с пари от билетчета, спонсорите не плащат

Община Кърджали ще финансира с приходи от продажбата на входни билети разкопките на скалния град Перперикон и едноименния международен фестивал. Проучването на археологическия обект и културната проява бяха пред провал след като заради икономическата криза държавата и много спонсори отказаха да дадат пари. Общо 40 000 лева ще осигури за разкопки кметът Хасан Азис. За фестивала ще отидат 10 000 лева.

Над 72 000 лева са постъпили в касата на общината от продажбата на входни билети за скалния град само за есенно-зимния сезон. В понеделник на сесия на местния парламент се взе решение за  специална наредба, която да регламентира харченето им. Една част от средствата ще се отделят и за научни изследвания на Регионалния исторически музей.

Кметът се е договорил  с премиера Бойко Борисов скалният град Перперикон, който е държавна собственост, да бъде прехвърлен за управление и стопанисване на община Кърджали. Администрацията на градоначалника има готовност веднага да кандидатства по оперативна програма „Регионално развитие” за отпускане на средства за изграждане на посетителски център. Първа копка на центъра бе направена от президента Георги Първанов. Бе осигурено финансиране по програма ФАР, но то бе прекратено заради неуредици. Така и не стана ясно какви нарушения са открити, за да бъдат спрени парите.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини