Вежди и Цвета в битка за Бойко

Вежди

Разногласията между министъра на културата Вежди Рашидов и народната представителка Цвета Караянчева удрят по рейтинга на ГЕРБ в Кърджали. Според активисти на управляващата партия напрежението заплашва предизборната кампания на герберите в областта за предстоящите местни избори. Двамата водеха листата на ГЕРБ за народни представители и се представиха като добър тандем. За депутат бе избран Рашидов, но той отстъпи мястото на Караянчева.

Днес министърът и депутатката се надпреварват да спечелят благоволението на премиера Бойко Борисов. И двамата го канят в Кърджали за да го набъркат в спора си за влияние. Вежди Рашидов дори бе запазил залата на театъра. Самият Борисов три пъти отлага визитата си в града, за да не бъде въвлечен във вътрешнопартийните дразги.

В породилите се разногласия ръководството на ГЕРБ в областта застана категорично зад Цвета Караянчева. В нейния лагер са областният управител Иванка Таушанова, организационният секретар Стефан Чанев, шефката на Регионалния инспекторат по образование Емилия Владева. В лагера на министър Рашидов са симпатизанти на ГЕРБ като лидерът на животновъдите Бойко Синабов и активисти на десни партии, подкрепящи управляващите като областният председател на ДСБ Димитър Топалов и бившият кмет на Джебел Алиосман Яшар.

Повод за напрежение в тандема Рашидов-Караянчева станаха направените политически назначения на ръководни длъжности в местните звена на държавните институции. Повечето кадрови промени бяха извършени по предложение на народната представителка Цвета Караянчева и областната управителка Иванка Таушанова. По предложение на министър Рашидов за шеф на областната служба по земеделие и гори бе назначен лидерът на животновъдите Бойко Синабов. Той оцеля на поста точно два дни защото се оказа, че няма подходящото образование за длъжността.

Споровете за постове доведоха до скандал. От лагера на Караянчева твърдят, че Вежди Рашидов е давал обещания по време на кампанията си като водач на листата на ГЕРБ за народни представители в Кърджали. С тези обещания обаче нито Цвета Караянчева, нито Иванка Таушанова искат да се ангажират. Ангажименти, освен към Бойко Синабов, който организираше протести срещу правителството на тройната коалиция, са били поети и към Димитър Топалов. Той, според Стефан Чанев, е искал поста шеф на Пътното.

От лагера на Вежди Рашидов пък заявяват, че дамското дуо на ГЕРБ насажда етническо напрежение в партийните редици. Причината за това е заложеният квотен принцип. Обещават се постове на представителите на българомохамеданите. Казва се, че на различни шефски места ще бъдат техните хора. После се поемат ангажименти към други - от турския етнос. Става едно наддаване, което поражда напрежение. Не се изхожда от професионализма на кандидатите, споделя Димитър Топалов.

Разногласията са от много време. Скандал избухна преди няколко месеца, когато симпатизантите на Вежди Рашидов в Кърджали публикуваха отворено писмо, в което настояваха за чистка в държавните институции. Според тях в Кърджали ДПС все още е на власт. Липсва кадрова политика от страна на Цвета Караянчева, която е областен лидер на партията.

Впоследствие конфронтацията затихна. Споровете се възпламениха с нова сила преди месец, когато министър Рашидов обяви в ефира на Нова телевизия, че в Кърджали не се разчистват кадрите на ДПС. Според министъра това поражда сериозно недоволство. Двадесетина местни активисти били при него за да искат намесата му. Готов съм да се върна в парламента и да представям отново Кърджали. Информиран съм за всичко в региона. Ще доведа министър председателя да се запознае на място с проблемите, обеща Рашидов. Той подчерта, че не е член на управляващата партия и затова няма право да кадрува от нейно име в региона.

Народната представителка Цвета Караянчева отказа да коментира изявленията на министъра. Единствените й думи бяха, че нямат личен конфликт. Това се потвърждава от очевидци, които твърдят, че само три дни преди телевизионната изява на Вежди Рашидов те са се прегръщали и целували като стари приятели пред парламента.

Организационния секретар на ГЕРБ Стефан Чанев каза, че конфликт в ГЕРБ в Кърджали няма. Хората, които натискат за постове, са извън редиците на партията. В нашата структура напоследък има недобра комуникация и това породи впечатленията за война. В скоро време всичко ще бъде изгладено, категоричен е Чанев.

От лагера на Караянчева посочват, че народната представителка се е разграничила от гербаджийската метла непосредствено след изборите. Тогава тя бе категорична, че няма да има масови уволнения. Ще се освобождават само хора, които са доказали професионалната си непригодност.

Не искаме война. Просто със стари кадри нова политика не може да се прави, категоричен е Димитър Топалов.

Георги КУЛОВ

 

Цвета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини