Българи, турци, арменци се събраха на кафе на греян пясък

Българи, турци, арменци пиха снощи кафе на греян пясък в Кърджали и обсъждаха вековния комшулук между общностите. След  като градът стана известен с това, че събира на кафе „Трети март” кмета, мюфтията и попа, сега той сприятели представители на етноси, които политиците често противопоставят. Това стана в рамките на инициативата „Мултикултурният град”, организирана от община Кърджали и Артгалерия КРЪГ. Целта е да се представи традицията на града, която е свързана с присъствието на различни общности като турци, българи, арменци, евреи, роми.

За инициативата пристигнаха много арменци от Пловдив и Асеновград, чийто предци са от Кърджали. Те бяха водени от почетния консул в Пловдив Ехиязар Узунян. Събитието съвпадна и с националния празник на Армения 28 май.

Гостите бяха поканени в комплекс „Русалка” от младия бизнесмен от Измир Ферхад Зенгин. Негов специалитет бе кафето на греян пясък. Тук бе и кметът на Кърджали Хасан Азис. Маргадич Черкишян покани събралите се гости в кафене „Севан” да хапнат арменски сладки.

В рамките на инициативата бе поставен паметен знак на сградата, където от 1933 до 1954 г. се е намирало първото кафене на арменците в града, с тогавашен собственик Агоп Мардик Тилкиян. Почти две десетилетия кафенето е било място за срещи и културно средище за арменската общност в града.

Вчерашният ден бе посветен на старите кърджалийски кафенета. Между трите огромни чинара на улица „Републиканска” бе монтирана специална карта, указваща техните места като част от архитектурната история на града.

Изложба „Портрети и истории от кафенетата на стария Кърджали” с фотоси, архивни и рекламни материали, стари сервизи и подноси от някогашните кафенета бе открита в Арт галерията.

Очаква се до няколко дни гости от Испания, Полша,Словакия и Кипър да засадят дръвчета от техните страни на улицата на кафенетата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини