70 000 подписа срещу Недим Генджев

Над 7 000 подписа срещу връщането на Недим Генджев за духовен водач на мюсюлманите са събрани в Кърджалийско. За цялата страна броят на подписалите се срещи бившия капитан от Държавна сигурност са над 70 000. Очаква се до десетина дни мюсюлманите подкрепили подписката да достигнат половин милион души. Това съобщи районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.

Мехмед е поддръжник на досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ.

Ще припомним, че Софийския градски съд отказа регистрация на Алиш слред проведена през миналата година извънредна мюсюлманска отчетно-изборна конференция. Върховния касационен съд пък обяви бившият главен мюфтия по времето на Тодор Живков Недим Генджев за легитимен водач на мюсюлманската общност в страната.

Според Бейхан Мехмед магистратите се поддават на политически натиск. Дори БСП не посмя да върне в Главно мюфтийство Недим Генджев, въпреки че е тяхно протеже. Това сега направиха новите управляващи. Държавата се бърка в нашата институция, което е грешка, каза още Бейхан Мехмед.

Той посочи, че в петък във всички джамии в региона е четена проповед, в която се казва, че мюсюлманите трябва да бъдат единни и да си търсят правата по мирен и демократичен начин.

Той цитира писмо от архемандрит Методий до райония мюфтия на Добрич Билял Дарджан, в която се казва, че църквата и джамията имат много платени врагове, които ги тласкат към разкол. Солидарни сме с вас срещу опитите за разделение, подчертава християнския духовник.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини