4 пункта по-високо ДДС?

Повече от два часа работодатели, синдикати и правителство обсъждат мерките, които държавата да предприеме за овладяване на негативните ефекти от икономическата криза.

След еднодневно прекъсване, тристранката се събра отново за шести път.

Направените до момета разчети показват, че ако ДДС се вдигне с 2 пункта, в хазната ще влязат допълнително 370 млн. лв.

При вдигане ДДС с 4 % пункта допълнителните приходи ще са около 700 млн.

Грубите сметки показват, че допълнителните мерки трябва да напълнят бюджетна дупка от около 2 млрд. лв.

Толкова се очаква да бъде дефицитът в края на годината.

На срещата заместник екологичният министър Евдокия Манева е представила възможностите в икономиката ни да влязат допълнителни средства от продажбата на квоти вредни газове.

Оценката на екоминистерството е, че има потенциал до края на годината от търговия с вредни емисии по протокола Киото в хазната да постъпят около 300 млн. лв.

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев коментира, че е предложил да се подпише протокол, чрез който да стане ясно кои мерки се подкрепят съответно от синдикати и работодатели

Правителството е в правото си да вземе съответното решение, но на обществото ще е ясно, че синдикатите не подкрепят увеличаване на ДДС, допълни Тренчев. Той добави, че се надява днес да приключат обсъжданията по антикризисните мерки.

Миналата седмица тристранният съвет разгледа повечето от общите мерки, предложени от синдикатите и работодателите. Най-много спорове ще има за намерението да се повиши ДДС с 2 процентни пункта.

Междувременно премиерът Борисов обяви, че в сряда антикризисните мерки влизат за разглеждане на редовното заседание на МС. Той обеща след правителственото заседание антикризисните мерки да бъдат обявени.

Премиерът посочи, че очаква днес да приключат преговорите по мерките и да има споразумение между синдикати, правителство и работодатели, утре кабинетът да ги разгледа повторно и в сряда да ги гласува на заседанието на правителството.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини