Българското оперно чудо е събитието на 20-ти век, Димитровград - втори

Българското оперно чудо беше избрано снощи от зрителите на БНТ за българското събитие на 20-ти век.

То получи 26,56 на сто от гласовете в телевизионната кампания "Българските събития на 20-ти век", организирана от БНТ.

Инициативата започна на 3 декември 2009 г. и е посветена на 50-годишния юбилей на БНТ, припомня БТА.

Кампанията в продължение на три месеца отличи най-значимите и важни български преживявания, белязали националната ни история в отминалия век. Зрителите избраха десетте събития-финалисти, които се състезаваха и бяха излъчени след общонационалното тримесечно гласуване.

Като български военен успех беше посочена Дойранската епопея, в категорията "научно постижение" беше отличен шестият сърдечен тон.

В сферата на културата беше посочено българското оперно чудо, а в сферата "революции и бит" - чушкопекът. Като политическо събитие на 20-ти век беше избран 9 септември 1944 г., а като спортно събитие - изкачването на връх Еверест от Христо Проданов.

За любовна история на миналия век беше отличена тази на Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова, а за строеж - построяването на Димитровград. Атентатът в църквата "Св. Неделя" беше посочен в рубриката "атентати", а като куриоз - информационното затъмнение по повод на аварията в Чернобилската АЕЦ.

Зрителите на БНТ класираха на второ място в кампанията построяването на Димитровград с 16,77 на сто подкрепа.

На трето място се нареди откриването на шестия сърдечен тон с 12,97 на сто от гласовете, а чушкопекът събра едва 1,4 на сто зрителска подкрепа. Българската телеграфна агенция беше сред медийните партньори на телевизионната кампания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини