Парламентът гласува окончателно спорните промени в закона за електронните съобщения

Очаква се парламентът да започне работа днес с обсъждането на второ четене на промените в закона за електронните съобщения.

В същото време граждански организации свикват протест пред Народното събрание. Според тях известният с лоша слава "интерфейс" за проследяване на трафичните данни на гражданите, въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов да бъде премахнат, в предложената за второ четене версия на промените в ЗЕС се заменя със "система от мониторинг център и други входно-изходни програмно-технически средства".

Подобни опасения изразиха от ДПС и БСП. "Дневник" потърси за коментар представители на управляващите, на МВР и на неправителствения сектор, които от години се занимават с темата.

Както от ГЕРБ и МВР, така и Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" отбелязаха, че промяната се прави в дефиницията на "прихващащ интерфейс", а той е свързан само с фактическото подслушване, осъществявано по реда на закона за специалните разузнавателни средства, но не и т.нар. трафични данни. Тук въпросът е какво се крие зад предефинирането - просто някакво стилово изменение или внедряване на нови технологии за усъвършенстване на методите за проследяване на съдържанието, коментира Кашъмов.

Текстът има предвид прихващащия интерфейс за целите на подслушването, какъвто има повече от 10 години, ползва се по закона за специалните разузнавателни средства, няма никаква разлика или новост, заяви и зам.-вътрешният министър Веселин Вучков. И той подчерта, че тази промяна по никакъв начин не е свързана с получаването на разпечатки за телефонни разговори или данни от интернет трафика, които на практика не са СРС.

От "Електронна граница" обявиха, че ако законът бъде приет в този вид, ще търсят всички възможности да го атакуват пред Конституционния съд - чрез депутати или чрез омбудсмана.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини