За първи път в България - 3D модел на тракийска гробница

Започва триизмерното заснемане на трибалските царски гробници в Могиланската могила във Враца.

Екип от Института по тракология към БАН, ръководен от ст.н.с. І ст. дин Валерия Фол с партньорството на регионалния исторически музей във Враца пристъпва към изграждането на мултимедиен модел на архитектурни останки и археологически находки.

За първи път в България се реализира подобен проект. Резултатът ще може да се разглежда on-line от специалисти и широка публика..

За триизмерното заснемане на открити артефакти е закупена апаратура, впоследствие се изработва 3D модел Проектът е научно-изследователски и има за цел да популяризира културното наследство.  Финансиран е от МОН, Фонд научни изследвания  - 220 000 лв.

Находките от Могиланската могила са датирани към IV век преди Христа. В откритата случайно през 1965 г. при строеж на сграда в центъра на Враца могила е намерено най-голямото тракийско съкровище в Северна България. Прочутият златен венец на тракийска принцеса, златни обеци, златен със сребърни апликации наколенник, златна каничка с изображение на Аполон са съпътствали в задгробния живот представители на владетелския род на тракийското племе трибали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини