Жена събори Папа Бенедикт Шестнайсети на земята

Папа Бенедикт Шестнайсети бе съборен снощи от жена на земята на влизане в катедралата "Свети Петър" за коледната литургия, предадоха световните агенции, като се позовават на говорителите на Ватикана Чиро Бенедетини и Федерико Ломбарди.

Придружаващите 82-годишния глава на Римокатолическата църква кардинали останаха видимо смаяни и процесията спря, когато нападателката прескочи предпазните заграждения и се хвърли върху Светия отец, Докато охранители се опитваха да обуздаят жената, Бенедикт Шестнайсети и кардинал Роже Ечегарай загубиха равновесие в блъсканицата и паднаха на мраморния под.

На видеоматериал, получен от Асошиейтед прес, се вижда как жена, облечена с червен суичър с качулка, прескача дървените бариери, ограждащи главната пътека в базиликата. Тя се впуска към Бенедикт Шестнайсети, преди да бъде обградена от ватикански полицаи. Жената обаче успява да хване папата за полите на мантията му, докато е събаряна на пода от охранителите, и Светият отец пада върху нея.

Бенедикт Шестнайсети изглежда е невредим и се изправи бързо на крака. Той продължи да води спокойно процесията към главния олтар на базиликата, където започна да отслужва коледната литургия.

87-годишният френски кардинал обаче е със счупена бедрена кост и бе отведен от мястото на инвалидна количка. Ечегарай, който е с крехко здраве, бе настанен в римска болница.

Според цитираните говорители на Ватикана жената има психически проблеми. Ломбарди, който я определи като неуравновесена, заяви, че именно тя се е опитала да прескочи предпазните заграждения и да се приближи до папата и на миналогодишната коледна литургия. В края на миналогодишната служба тя се опитала да прескочи бариерите и да се приближи до Светия отец, но била съборена бързо на земята от охраната.

Жената е задържана от ватиканската полиция, за да бъде разпитана. Според разкази на очевидци, цитирани от италианската национална информационна агенция АНСА, тя е искала да се приближи до папата, но не е имала лоши намерения. Тази версия бе потвърдена по-късно и от представител на пресслужбата на Ватикана, цитиран от РИА Новости.

Вярващи често се опитват да достигнат и докоснат папата при негови публични появи.

Главата на Римокатолическата църква е охраняван едновременно от Швейцарската гвардия, ватиканската и италианската полиция.

Турчинът Мехмет Али Агджа се опита да убие предшественика на Бенедикт Шестнайсети Йоан Павел Втори през 1981 г. Тогавашният папа получи тежка рана в корема, но оцеля.

Психически неуравновесен мъж нападна италианския премиер Силвио Берлускони преди броени дни. 42-годишният Масимо Тарталия хвърли на 13 декември срещу Берлускони метална отливка на миланската катедрала, разби му носа и му изби два зъба.

В началото на литургията Бенедикт Шестнайсети не спомена за инцидента. Когато хорът запя, той напръска с тамян главния олтар, преди да започне литургията с традиционното пожелание за мир на латински език: "Pax vobis" ("Мир вам").

Изпълнилите най-голямата катедрала в света над 10 хиляди вярващи му отговориха: "Et cum spiritu tuo" ("И с теб също"). Сред тях бяха чуждестранни посланици и представители на италианския политически елит, сред които председателят на Сената Ренато Скифани.

Няколко пъти повече хора наблюдаваха на живо литургията на гигантски видеоекрани на площад "Свети Петър" в меката и влажна зимна вечер. Милиони хора в цял свят проследиха службата по телевизията.

В петата си коледна литургия, която отслужи на италиански език заедно с около 30 кардинали, Бенедикт Шестнайсети призова хората да се откажат от насилието и да използват като единствено оръжие истината и любовта.

Папата осъди егоизма. "Егоизмът както груповият, така и индивидуалният, ни прави заложници на нашите интереси и желания, които се противопоставят на истината и ни разделят едни от други", аргументира се той.

Папата предупреди, че "конфликтите по света, трудностите в отношенията произтичат от факта, че ние сме затворени в нашите собствени интереси и лични мнения, в нашия миниатюрен вътрешен свят".

Главата на Римокатолическата църква призова вярващите да преоткрият простотата на посланието на Рождество Христово и пътя към Бог. "Ние живеем нашия живот, водени от философии, всред многословни дела и занимания, които ни поглъщат напълно и са на голямо разстояние от яслите", изрази съжаление той.

Коледната литургия започна тази година с два часа по-рано от обичайното - в 22 ч. местно време (23 ч. българско време), и приключи в полунощ.

Ватикана отхвърли по-рано този месец появилите се в печата спекулации, че това решение е било взето заради неуточнени здравословни проблеми на Бенедикт Шестнайсети, който навърши 82 години през април. Тя обясни, че целта е папата да "се умори малко по-малко" и да може да поспи няколко часа повече, преди да произнесе днес по обед традиционното си коледно послание "Урби ет Орби" ("Към Града и към Света").

Броени часове преди литургията, на площад "Свети Петър" бе открито при залез слънце огромно копие на яслите, в които се смята, че се е родил Исус Христос, предаде Франс прес.

На церемонията присъстваха около хиляда души. Папата се появи за кратко на един от прозорците на апартамента си и благослови събралите се хора, които пък го аплодираха.

Яслите са с широчина 25 метра и заемат площ от 300 квадратни метра. В тях има фигури, възпроизвеждащи сцената на раждането на Божия син. Някои от фигурите са с височина до 3 метра. Фигурите са на Дева Мария, Йосиф, бебето Исус, както и на други библейски персонажи.Някои от фигурите са произведени още през 1842 г.

Гигантските ясли са във вътрешността на още по-голяма пещера, върху която има звезда. Всичко това е разположено както всяка година до огромното коледно дърво на площад Свети Петър, което тази година беше доставено от Валония и чиито светлини са сини и зелени.

Първите подобни ясли бяха разположени на площад Свети Петър по нареждане на папа Йоан Павел Втори през 1982 г. От тогава традицията се спазва всяка година. Италианците имат навика за Коледа винаги да разполагат по-малки копия на яслите в домовете си и по централните италиански площади.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини