Топ 10 технологии за добиване на енергия за 21 век

10. Соларна технология
Би трябвало през 2006 да е започнат строежа на огромна слънчева кула в Австралия. Тази висока кула ще бъде обградена от зелена градина, която да затопля въздуха и да задвижва турбини в основата на кулата. Изчислено е, че ще се произвежда 200 мегавата електоенергия, достатъчна за захранването на 200 000 домакинства.
Хубавото е, че електроенергията е екологично чиста, но е скъпа и за производството й са нужни огромни празни площи земя.

9. Въглища
Въглищата са имали много важна роля в индустриалната революция и имат още по-голяма роля в облекчаването на енергийните ни нужди. Голямо предимство на въглищата е, че има достатъчно количество, за да произвеждаме енергия с тях за 200-300 години.
Въпреки енергията която ще получим, въглищата изпускат огромни количества вредни газове при изгаряне. Тези газове могат да се съединят с изпаренията в небето и да сформират киселинни валежи. Друг много лош ефект от изгарянето на тези биопродукти е глобалното затопляне. Но учените работят за намаляването на вредните ефекти на въглищата.

8. Вятър
Учените издигат идеята за вятърните мелници на ново ниво. Те искат да построят супер ветрогенератор, който да се носи във въздуха на 4,572 метра. Тази машина ще лети чрез 4 витла, които ще бъдат и турбини и практически ще се самозахранват.
В момента вятърната енергия захранва едва 0.01 процента от нуждата на човечеството за енергия. Но този процент ще се покачва, тъй като това е един вечен и чист източник на енергия.

7. Петрол
Някои го наричат черното злато. Цели империи са основани на него, войни са водени за него. Една от причините заради която е толкова ценно е, че може да се трансформира в редица други продукти – от керосин до пластмаса и асфалт. Но дали ще е източник на енергия за вбъдеще е все още под въпрос.
Има най-различни теории колко петрол е останал на Земята. Някои учени смятат, че петролните резерви ще стигнат до 2005 година, а други че ще се намерят нови залежи, които ще ни стигнат за десетилетия.

6. Биогоррива
Вече сме писали за биогоривата в trotinetka.com,н о ще ви припомним пак. Биоенергията се отключва благодарение на активиране на някои биохимични процеси в биоматерии като дървесина, животински трупове и отпадъци. Тези материи се изгарят директно, за да се добие топлина или да се синтезира алкохоли като етанол.
За разлика от други източници на енергия, изгарянето на биоматерия не е чисто – при изгарянето на тези материи се изпуска въглероден диоксид. Учените експериментират с бакетрии, които да разградят биомасата и да синтезират водород.

5. Хидроелектричество
Без значение дали пада, движи в права посока или каквото и да е движение, водата може да се използва като екологично чист енергиен източник. Водата произвежда около 20% от електричеството на Земята. Според някои водното електричество не изисква никакви допълнителни соровини и е екологично чисто, но последни проучвания твърдят обратното. Учените смятат, че водните стени могат да произвеждат значително количество въглероден диоксит и метан чрез застоялите животински и растителни организми във водата. Друг минус, че при строежа на тези стени хората живееще в региона трябва да се преместят.

4. Конвертиране на термичната енергия на океаните
Най-големия соларен колектор на земята са нашите океани. Според статиската термичната енергия
която съдържат океаните е равна на термичната енергия съдържана в 250 мильона барела петрол на ден. САЩ консумира около 7 500 мильона барела годишно, Учените конвертират темичната енергия от
океаните в електрическа, посредством температурната разлика на водната повърхност, която е топла и дъното което е студено. Но засега този метод не е достатъчно ефикасен, за да стане основен
начин за добиване на електроенергия.

3. Ядрена енергия
Алберт Айнщайн ни е казал, че линията между енергията и материята е много тънка. Енергия може да се добие или чрез разделяне на два атома, или чрез обединяване на два атома.
При ядреното делене се изпуска огромно количество радиация, която изчезва в продължение на хиляди години и може да унищожи цяла екосистма. Има опасения, че ядрения материал може да се използва за оръжия.
В момента се изпозлва метода за делене на атоми, тъй като съединяването на атоми изисква огромно количество енергия за поддържане на висока температура. Но процес наречен Сонолуминисценция може да ни помогне да открием технологията за създаване на мини слънца, които всъщност са огромни реактори за съединяване на атоми.
Сонолуминисценция -> е мотед за получаване на светлинни искри, когато течности се атакуват от мощни звукови вълни. Звуковите вълни образуват малки балончета в течността, които бързо се издуват и полсе имплодират. В процеса се произвежда светлина, но по-важното е че се отделят огромни количества топлина – някои учени смятат, че се сливат атоми.

2. Горивни клетки
На пръв поглед водородните клетки ни се виждат перфектен заместител орагничните горива. Те могат да произвеждат енергия само с водорот и кислород и са екологично чисти. Освен, че кола захранвана с водород ще има по-добри показатели от обикновената, но и ще се отделя чиста вода.
Лошото е, че въпреки че водородът е най-често срещан във вселената, той най-често е свързан в разни съединения като например вода. Това означава, че чист водород трябва да се синтезира с помоща на друг вид енергия и това най-често е енергия добита чрез изгаряне на биопродукти. Така всички положивтелни качества на водорода се нулират.

1. Антиматерия
Антиматерията е странния близнак на познатата ни материя. Тя е съставена от анти частици, които имат противоположни характеристики на атомите от атоминте на обикновената материя. Когато двата вида противоположни частици се сблъскат те се унищожават и отделят огромно количество енергия(според уравнението на Айнщайн E=mc2).
Антиматерията се използва в медицината в техника позната като ПОЗИТРОННО ЕМИСИОННА ТОМОГРАФИЯ, но все още не се прилага като гориво.
Проблемът с антиматерията е, че има много малко във вселената. Може да се синтезира в лаборатории, но в много малко количество и то на огромна цена. Но дори и да се реши проблема със синтезацията на тази материя как ще се съхранява след като се унищова при допир от обикновена материя?

Източник: trotinetka.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини