Обама връчи Medal of Freedom на Стивън Хокинг

Снимка: www.whitehouse.gov

Известният английски физик и популяризатор на науката Стивън Хокинг бе удостоен с най-високата американска награда, давана на цивилни - Medal of Freedom, Президентския Медал на свободата.  Тя му бе връчена от Барак Обама на специална церемония в Белия дом.

Стивън Хокинг изследва черните дупки и има огромен принос в теоретичното познание за това явление. На широката публика е известен като автор на поредица научнопопулярни книги, самият той се шегува, че е продал повече книги за черните дупки, отколкото Мадона - за секса. Неговата "Кратка история на времето", написана през 1988 год, остава в списъка на бестселърите повече от 4 години, според Sunday Times. Стивън Хокинг е парализиран изцяло от години от неизлечима болест, което не  спира научната му работа. Това, че говори с помощта на апарат, не е пречка да изнася лекции и да бъде водещ и автор на телевизионната поредица "Вселената на Хокинг"

Освен Хокинг 16 други забележителни граждани на света получиха Mедала на свободата. Сред тях има пионери в науката и медицината, талантливи творци и изключителни атлети, хора, белязали с присъствието си съда, обществото или Конгреса. Общото между всички тях е вярата, че нашият живот е това, което самите ние направим от него, че няма бариери заради раса, възраст, пол или физически ограничения, които да спрат човешкия дух.

Пълният текст на материала (официалния блог на Белия дом)

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини