Лекари на съд за фиктивни операции

Петима сливенски лекари са обвиняеми за извършване и участие във фиктивни операции, чрез които са точени пари от Здравната каса, съобщи Дарик радио, като се позова на заместник-окръжния военен прокурор на Сливен полковник Христо Тинев.

Всички обвинени работят във Военна болница-Сливен. Двама от тях са специалисти по уши-нос и гърло, трима са анестезиолози.

„Делото срещу тях до 10 дни ще бъде внесено в прокуратурата за изготвяне на обвинителния акт", каза Тинев. Показания са дали над 120 свидетели.

Обвиненията срещу военните лекари от отделението по УНГ на сливенската военна болница са по член 212 от Наказателния кодекс за използване на документ с невярно съдържание, който предвижда до 8 години затвор.
Срещу тримата анестезиолози са повдигнати обвинения по член 311 от НК за съставяне на официален документ с неверни данни, по който максималното наказание е 5 години лишаване от свобода.

Междуверменно от Районна прокуратура в Пловдив образуваха досъдебно производство срещу две лекарки и една медицинска сестра за съставяне на неистински документи. Те издавали протоколи от медицинска комисия и амбулаторни листове за извършени прегледи, в които са отразявани неверни обстоятелства, уточниха от прокуратурата. Трите действали по схема с фирми-вносители или дистрибутори на помощни средства. "Поставяли" диагнози, подходящи за получаване на помощни средства, в отсъствието на заинтересованите лица.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини