Откриха една от черните кутии на йеменския „Еърбъс

Една от черните кутии на полета на самолет„Еърбъс" А310 на йеменските авиолинии, който катастрофира близо до Коморските острови, беше открита, съобщи френското правителство, предаде АФП. Днес френски кораб ще започне операция за изваждането й, съобщи френският държавен секретар по сътрудничеството Ален Жоаянде, предаде АФП, след което ще започнат усилията по разчитането на информацията от нея.

Сигналът от черната кутия е бил засечен вчера от въздушен патрул на 40 километра от главния коморски остров Гранд Комор, уточни Жоаянде, който пристигна на мястото на трагедията, пише БТА.

С участието на френски спасители днес бяха подновени операциите за издирване на оцелели след катастрофата, съобщи говорителка на Червения кръст. "Нищо не е сигурно, но все още се надяваме да открием оцелели", заяви г-жа Рамулати Бен Али.За участие в издирването са пристигнали двайсет и двама души от френския Червен кръст.

На Коморските острови вчера пристигна военнотранспортен самолет Трансал от френската авиация, натоварен с моторни лодки и оборудване. Днес се очакват френски хеликоптер и френски кораб, които да се включат в операциите за издирване на оцелели. В столицата на Коморските острови Морони са пристигнали също технически специалисти и следователи от Йемен, които ще разследват причините за трагедията. Днес ще пристигне и кораб с трийсетчленен екипаж, изпратен мадагаскарските власти.

В разпространено днес комюнике авиокомпания "Йемения еър", критикувана в Европа заради неспазване на нормите за безопасностт, увери, че осигурява редовна поддръжка на своя въздушен флот.

В катастрофиралия самолет, построен преди 19 години, френски специалисти били установили "многобройни повреди". Това съобщи вчера френският държавен секретар по транспорта Доминик Бюсро. Той разказа, че френските власти са наблюдавали много внимателно йеменската авиокомпания и са забранили на машината достъп до френска територия.

Междувременно йеменският авиопревозвач изрази съжаление за "невярната информация и спекулациите с технически проблеми". Компанията увери, че сигурността на пътниците е пръв приоритет за нея и тя никога не разрешава излитане на свой самолет, без да е в много добро състояние. За 40 години дейност няма нито един инцидент с нейни машини, твърди "Йемения еър".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини