Потопът в Централна Европа продължава

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в няколко централноевропейски страни. Най-малко 12 са жертвите в Чехия, а наводненията причиниха сериозни щети в източните райони на страната. Четирима души бяха ранени в Румъния, след като бяха ударени от мълния по време на буря северно от Букурещ.

Има наводнения в няколко региона на Австрия, Германия и Полша. Чешкият премиер Ян Фишер увери, че ситуацията е под контрол, след като в събота свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, информира standartnews.

Все още няколко души в Чехия са в неизвестност и е възможно броят на жертвите да се увеличи. Около 1000 военнослужещи са мобилизирани, за да помогнат за отстраняване на последиците от наводненията в източната част на Чехия.

Чешкото правителство ще отпусне 54 млн. крони (2,1 млн. евро) помощ за засегнатите райони. Спасителните операции са приключили тази сутрин. Стотици хора са евакуирани от домовете си, които са били залети от придошлата вода. Няколко къщи са отнесени от водата в Йесеник над Одър.

Ситуацията в германската провинция Бавария започва постепенно да се стабилизира. По-рано тази седмица редица пътища и земеделски площи в Бавария бяха наводнени заради проливните дъждове. В Австрия ситуацията остава критична в източната провинция Бургенланд.

В сряда бяха наводнени няколко града в югоизточната провинция Щирия. Ситуацията в Долна Австрия се стабилизира, въпреки че някои от пътищата все още са наводнени.

В Румъния бурите подминаха столицата Букурещ, но предизвикаха наводнения в южната част на страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини