Джамията на седемте моми в Подкова

В България има един храм, който няма пищността на големите мюсюлмански храмове на Изтока, но също е уникален. В село Подкова, Кирковско се намира единствената Дървената джамия. Смята се, че тя е една от най старите на Балканите. В момента джамията е определена за паметник на културата от регионално значение.

Идеята на граничната община Кирково е тя да бъде превърната в атрактивен туристически обект заедно със старите къщи и воденици, римските мостове, тракийските некрополи.

Специалистите датират малката дървена постройка в с. Подкова  от 1428 година. Джамията е построена изцяло от дървен материал, като в градежа й не е използван нито един метален пирон. Нарича се Йеди къзлар джамиси - Джамията на седемте моми. Името е свързано с интересно предание за силата на човешките възможности.

В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка - войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже също били призовани в султанската армия. Минали няколко месеца в очакване. Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб девойките решили да не се омъжват никога, а  да се отдадат на вярата си. Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ, но след това момите изчезнали. Повече никой не ги видял, нито чул нещо за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете. Това се случило на 6 май някога и оттогава до днес на тази дата всяка година се събират вярващи от целия кирковски край в двора на джамията, чете се мевлид, коран и молитви, а гостите се гощават с пилаф.

www.kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини