Цвета Караянчева: Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив

Над 3500 изпълнители от всички фолклорни области в страната пеят, танцуват и свирят на четири сцени на Роженските поляни.

Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред гостите на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен – 2019”. Тя отбеляза, че България има какво да остави на идните поколения и всички трябва да направим нужното за продължаване и съхраняване на нашите богати традиции. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

„Радвам се, че съм тук – на тази вълшебна планина, за да усетя неповторимата атмосфера”, подчерта още председателят на парламента. „Този уникален събор пази традициите и ни прави по-силни, защото тук се отварят сърцето и душата”, допълни Цвета Караянчева. 

Председателят на Народното събрание поведе традиционното голямо роженско хоро, в което се включват всички участници в събора. Тя разгледа представената от Регионалния исторически музей – Смолян пътуваща изложба, която представя местни традиционни обичаи и етнографски експонати. Цвета Караянчева посети базара на местни занаятчии и опита характерни родопски ястия. 

На събора присъстваха председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова и народни представители. Над 3500 изпълнители от всички фолклорни области в страната пеят, танцуват и свирят на четири сцени на Роженските поляни в трите дни на събора.

 Изложения на продукти от български ферми, занаятчийски произведения, етнографски и музейни изложби са включени в програмата.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини