Откриха колекция оригинални стенописи, свалени от стари български къщи - паметници на културата

Изображение 1 от 3

    Сред тях са стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“, Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“, ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не се идентифицирани.

    Те са открити при проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца.

    В постройката, която в момента е частна собственост, се е помещавал и филиал „Тракия“ на тогавашния Национален институт за паметници на културата /НИПК/, сега преименуван на НИНКН.

    Кметът на Пловдивския район „Централен“ Георги Стаменов е сезирал Министерството на културата за оригинални стенописи, свалени от сгради – паметници на културата в Южна България, съобщава Община Пловдив.

    Комисия, инициирана от Георги Стаменов, в която участват главният архитект на район „Централен“ Петър Петров, регионалният инспектор за Южен централен район в Главна дирекция „Инспекторат и опазване на културното наследство“ към Министерство на културата арх. Слави Славов, главният експерт в Дирекция “Експертни и методически дейности в НИНКН” арх. Жана Джугаланова, и шефът на ателие за консервация и реставрация към ОИ „Старинен Пловдив“ Христина Цветкова, отива на адреса по сигнал за рушаща се сграда.

    В дървени шкафове на приземния етаж откриват стелажи, върху които са поставени фрагменти от фрески, рисувани върху сгради и църкви-недвижими културни ценности.

    Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов е приел присърце идеята на арх. Слави Славов, след реставрацията възстановените стенописи да бъдат изложени в новата галерия „Капана“ на малката Главна под мотото „Спасено от Пловдив“.

    „Радвам се, че екипът на район „Централен“ допринесе за разкриването и опазването на тези оригинални стенописи, които са част от българското културно наследство. Ще направя всичко възможно след реставрацията те да бъдат експонирани в изложба, за да станат достояние на повече хора“, коментира Георги Стаменов. 

    Източник: БГНЕС

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини