Димитровград се побратимява с Димитровград

С десети пореден побратим ще се сдобие скоро Димитровград, видно от докладната на председателя на общинския съвет, Гергана Кръстева.

След немския Айзенхютенщат, руския Димитровград, италианския Гросето, гръцкия Каламария, унгарския Казинцбарцика, монголския Дархан, алжирския Блида, полския Нова Хута (сега квартал на Краков ) и китайския Дзяо Дзян, в редицата на побратимените ни градове ще се нареди и сръбският Димитровград.

Ограничение в броя на градове, с които общината да влиза в братско-дружески контакти, няма. Вземането на такова решение обаче е в правомощията на местния парламент, поради което на сесията в края на месеца ще научим дали Димитровград, известен още като Цариброд, ще намери място в списъка на градовете-партньори. 

Димитровград е разположен в Западните покрайнини (източната част на Сърбия), близо до границата. Център на едноименната община, наричана също Цариброд, която влиза в състава на Пиротски окръг. 

До 1920 г. е център на околия в Царство България. Ньойският договор, подписан през 1919 г., изключва района, в който се намира градът, заедно и с други части от България по границата с Гърция, Сърбия, Македония и Турция.

Между 1941 и 1944 г. Цариброд е в пределите на България.

По данни от преброяването от 1991 година в община Цариброд са живели около 14 000 души. Мнозинство от нейните жители тогава се самоопределят като българи, докато преброяването от 2002 показва смесено население с превес на етническите българи.

Имената град Цариброд и община Цариброд вече са наравно по значение с Град/Община Димитровград в Сърбия, след постигната договорка между България и Сърбия. На 16 февруари 2019г. е поставена табела на два езика – сръбски и български. Връщането на старото име на града и на общината е след 68 години прекъсване.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини