Сделката за новите изтребители влиза парламента

Четирите международни договора, обединяващи доставката на новите самолети F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване, влизат за ратификация в парламента.

Сделката за осемте американски изтребителя е първа точка от дневния ред на петъчното пленарно заседание, а депутатите ще дебатират по цялостния пакет – самолети, оборудване за мисиите, наземно обслужване, въоръжение, както и обучение на летци и технически състав. Всичко е на стойност малко над 1,235 млрд. щатски долара – цената, която страната ни трябва да заплати, за да издигне на ново ниво бойните способности на българската авиация и да я направи оперативно съвместима с партньорите на НАТО.

Първоначалната цена бе 1,41 млрд. долара, но българският преговорен екип постигна съгласие с американската страна за намаляването ѝ, при запазване на пакета от способности.

Досега проектът за модернизация на българските ВВС е бил обект на множество политически и експертни коментари, които най-общо могат да бъдат събрание в две групи – за или против. Първите изтъкват съответствието на офертата с българските изисквания, оперативна съвместимост във въздуха и на земята с нашите съюзници, перспективите пред сътрудничеството ни със САЩ, както и бойният опит на тези самолети, доказал се в много операции. Част от аргументите на противниците пък са свързани с високата цена като цяло, чието плащане наведнъж ще доведе до надхвърлянето на разходите ни за отбраната над 2% от Брутния вътрешен продукт.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини