Откриха събора „Рожен“ с над 200 гайди, кметът на Смолян призова за обща молитва за благоденствието на България

    Точно в 10:30 часа днес официално беше открит събора на Рожен, който в продължение на три дни ще бъде сцена на фолклорни изяви на близо 3500 самодейци от цялата страна. Официален гост на церемонията беше президентът Румен Радев, областният управител, кметове от цялата област, начело с домакините-кметове на двете общини, на чиято територия са поляните на върха – на Смолян и Чепеларе-Николай Мелемов и Славка Чакърова.

    Със силно слово  и призив за обща молитва за благоденствието на България се обърна към гостите на събора кметът на Община Смолян Николай Мелемов.

    „Три дни Рожен ще бъде България! Преди 121 години, през 1898 година свещеникът от село Соколовци Ангел Инджов, изпраща прошение до граничните власти да отворят границите поне за един ден на празника на Свети Пантелеймон. Още същата година, след полученото разрешение, на параклиса „Свети Кирик и Юлита“ се събират българите от двете страни на границата-от свободна България и останалите под османско владичество до 1912г. Затова Рожен е велик и свещен, защото е символ на българите за тяхното обединение, независимо то границите, които ги разделят. Мнозина от вас не знаят, че Рожен е молитвена местност, тук има множество параклиси, затова ще помоля всички вас, дошли от близо и далеч, всеки по своему, всеки към бога на който вярва, да отправи молитва за благоденствието на България, за обединението на нашата нация, за мир и спокойствие, здраве и благоденствие. Да благодарим на предишните поколения за оставените традиции, да се гордеем, че имаме привилегията да се родим българи. Свободният дух на Рожен ни събра днес да бъдем по-сплотени и силни в името на майка България!“

    За гайдарите, пръснати по родопските височини на планината и за пръв път събрани заедно от създателя на оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов, припомни в словото си за откриването на събитието водещата Веселина Бабаджанкова.

    „Какво ли ще стане, ако ги сбера, никой не е сторвал такова нещо по целия свят. Ще изпокъсам обувки и ядове ще си навъдя по далечните и стръмни пътеки, ала ще уйдисам /б.а. съчетая/ гайда с гайда, сърце със сърце! Така на Рожен през 1961 година пред мен застанаха стоте гайдари-човешка планина,всичките изправени като борове. Гайдарска свирня литна въз небесата, баирите подрипкат, небето се цепи на парчета и всичко се преобразява, на всички страни летят райски птици!“. Това разказва Апостол Кисьов, основателят на оркестър „100 каба гайди“.

    И днес – 58 години по-късно, гайдарите на Родопа планина са на поляните и бяха приветствани с аплодисменти и викове „Браво“ от многобройната публика, дошла за откриването на събитието днес, а когато над 200 гайди засвириха заедно, сякаш наистина настръхнаха баирите. След тях на сцената излязоха великолепните певци, танцьори и музиканти на Фолклорен ансамбъл „Родопи“ и гласовитата Мария Дичева и гайдарят ѝ Петър Учиков от Чепеларе. Сред гостите имаше и запалени почитатели на фолклора, които си спомниха младата родопска певица от сцената на Рожен 2015-та, като „малката Мария с големия глас“. Официалното откриване завърши с изпълнение на песента „Излел е Дельо хайдутин“ от Валя Балканска и Петър Янев, а президентът Румен Радев разлюля родопските чанове и даде старт на трите дни Събор Рожен 2019г.

    Съборът ще продължи от 19 до 21 юли 2019 г., а организаторите очакват хиляди гости.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Са
      Сашка Радева
      4 0
      16:11, 19 юли 2019
      Три дни,Рожен ще бъде България...
      Приятно изкарване ,на всички присъстващи и умната ,ей😄😄😄
    • 2
      Ив
      Иван Райчев
      2 0
      18:38, 19 юли 2019
      Радев от БКП пак развали събора. Яман от пуполизъм .

    Още новини

    Последни новини