Германия въвежда задължителна ваксинация срещу морбили

Германия ще направи ваксинирането срещу морбили на децата задължително от март 2020 г. с цел да унищожи възраждащата се и потенциално смъртоносна болест, реши кабинетът на канцлера Ангела Меркел.

Децата ще бъдат приемани в детска градина или училище, само ако са ваксинирани, а ваксината става задължителна и за персонала в дневните центрове, образователните институции, медицинските заведения и приютите за бежанци.

"Искаме да защитим колкото се може повече деца от инфекция с морбили," каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който се стреми предпазните мерки да покрият поне 95%.

Нарушенията ще доведат до глоби в размер до 2 500 евро според законопроекта, който се очаква да мине лесно през долната камара на Бундестага.

Асоциацията на педиатрите в Германия отдавна иска задължителни ваксинации на децата срещу морбили и редица други заболявания.

Световната здравна организация на ООН (СЗО) предупреди, че световните усилия за увеличаване на обхвата на имунизацията срещу смъртоносни болести са в застой.

Миналата година са докладвани 350 000 случая на морбили в световен мащаб, повече от два пъти повече отколкото през 2017 година.

И те са се увеличили 4 пъти в световен мащаб през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи СЗО.

Миналата година в Германия са регистрирани 543 случая, а през тази година - стотици.

Възобновяването на болестта в някои страни се обяснява с т. нар. „анти-вакс” движение, което до голяма степен се основава на публикация от 1998 г., свързваща ваксината срещу морбили и аутизма.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини