Експерти коментират безпрецедентния теч на данни от НАП

"През последните години сме свидетели на хакерски атаки с пускане на вируси, които блокират системите. Тук обаче става дума за източване на бази данни с чувствителна информация. Очаквах прокуратурата да се сезира и да нахлуе в НАП. Това обаче не се случи."

Това коментира пред bTV бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов във връзка с хакерска атака в НАП.

Според него при такъв вид атаки обикновено има и човек отвътре.

Бившият главен секретар на МВР изтъква, че най-слабото звено в тези информационни системи са именно хората, тъй като те са лесно манипулируеми, издават паролите и знаят задните вратички.

По думите му щетите могат да настъпят напред във времето.

Проф. Радулов обясни, че при такива системи се прави независима проверка от външен проверяващ, който прави хакерска атака, така че да види дали може да проникне в системата. Такива проверки обаче у нас не се правели.

Той е на мнение, че не може нископлатени IT специалисти да изготвят електронни системи с висока защитеност. Най-добрите специалисти отиват там, където се заплаща добре - в чужбина или в западни фирми, които имат клонове в България.

Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация" не отхвърли възможността хората да бъдат изнудвани заради информацията, която e изтекла.

Кашъмов е категоричен, че българските институции трябва сериозно да погледнат на случая, а българското общество да бъде информирано.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев пък изтъкна, че не трябва да се спекулира с каквато и да било информация, за да се установи виновният.

Той също е открил информация за себе си, ЕГН и подавана данъчна декларация от него.

Според Тулев най-важното е да не се допусне втори път такъв теч на информация.

Малко по-късно пред bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че според него двете писма изпратени до медиите са от различни лица.

Той посочи, че не е учуден от това, че 20-годишен мъж е задържан за хакерската атака. По-важното било, че има напредък в разследването.

По думите му все още не е ясно каква ще бъде глобата на НАП след пробива в системата, но това щяло да стане ясно след проверката на Комисията за защита на личните данни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини