Книга за спорта представя успехите на Кърджали, Ротари клуб подпомага начинанието

Изображение 1 от 2

    Книга под наслов „100 години организирано физкултурно движение в Кърджали 1919-2019 г.” чака своите спомоществователи, за да види бял свят.  Съставители са близо тридесет спортни деятели. Изданието съдържа 3500 черно-бели и цветни фотоса. В изданието са отразени успехите и приноса на 3000 спортисти и спортни деятели от Кърджали.  Много от тях станаха известни от изложбата , която бе организирана преди 2 години в Дома на културата .

    Инициатор за подготовката и отпечатването на книгата е изтъкнатия спортен деятел Христо Замов. Организатор на инициативата е Марин Марков. Тя се осъществява с помощта на Петко Кушлев и Таня Тюркеджиева. Редактор на книгата е Емил Делчев. Автор на текста е Олга Сюлютчиева. Председател на Организационния комитет за честването на вековния юбилей на спортното и туристическо движение е председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа с подкрепата на кмета инж.Хасан Азис.

      Предвиден е тиражът на изданието да е от 1000 бр. Община Кърджали вече  е обещала значителна сума, но тя е недостатъчна за отпечатването му. Инициативния комитет е готов да предостави бройки от книгата на спортните клубове на преференциална цена срещу скромни дарения.

     Снощи Христо Замов и Марин Марков гостуваха на Ротари клуб Кърджали. Те изнесоха беседа за основаването и развитието на спортното движение в Кърджали и представиха основните параметри на изданието.

    Христо Замов отбеляза, че подобно издание в други градове на страната липсва.В него са отразени, както спортните деятели, така и спомоществователите на спорта. Описан е приносът на над четиридесет предприятия и фирми.

     Марин Марков посочи,че основите са поставени през 1914 г.,когато създаденото в Гюмюрджина спортно дружество Беломорски юнак, разпростира дейността си и над Кърджали. След Ньойския договор дружеството трайно се установява в Кърджали. Ръководството му пристига със развети знамена в столицата на Източните Родопи през 1919 г.  От тази година се отбелязва и началото на активното спортно и туристическо движение в нашия град.

    През 1939 г.Кърджали е втора сила в леката атлетика. През 1940 г.ни дават домакинството на Втория български национален събор.

     Кърджали дава на България изтъкнатия деятел на спорта Стефан Чапрашиков, който поставя началото на организираното олимпийско движение в страната.

       Членовете на Ротари клуб Кърджали изслушаха с внимание беседата. Имаше много въпроси. Веднага с лично дарение се включи президентът на клуба Христина Тодорова. До дни клубът ще се произнесе за сумата, с която ще подпомогне начинанието.

    Банковата сметка за дарения на Инициативния комитет е :

    BG81CECB 979010E2238100, ЦКБ Клон Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини