Засекретиха преговорите за Общия устройствен план на Хасково

    Преговори с две фирми бяха нарочени днес за изработване на проект за Общ устройствен план на община Хасково. До процедурата по пряко договаряне без предварително обявление се стигна след пропадането на две обществени поръчки. Така бяха поканени софийските фирми „Урбика“ и ДЗЗД „Планконсулт Хасково“.

    Тази сутрин в заседателната зала на администрацията беше изтеглен жребият за договаряне. Процедурата беше ръководена от комисия с председател главният архитект на община Хасково Тодор Грозев и членове Владимир Стайков и Васил Николов - специалисти от отдел "Контрол по ЗУТ" в местната администрация.

    Днешното заседание по същество обаче беше засекретено за външни лица и не бяха допуснати представители на медиите. Такъв е регламента за провеждане на процедурата според Закона за обществените поръчки, заяви архитект Грозев и поясни, че при провеждане на жребия могат да присъстват представители на поканените участници.

    Според запознати жребият е определил преговорите да бъдат проведени първо с "Урбика“, чиито представители не присъстваха на разпределението на реда. Не стана ясно дали реално са проведени преговори с дружеството. Втори преговори водиха от ДЗЗД „Планконсулт Хасково“, представлявано от доц. д-р Стелиян Димитров и Веселина Димитрова.

    В зависимост от предложените от фирмите цени и оферти, ще бъде избран и изпълнител, с който общината ще подпише договор, разясни архитект Грозев в самото начало на процедурата. Спечелилият поръчката ще трябва да изработи Общ устройствен план на община Хасково като прогнозната стойност е в размер на 450 000 лева.

    До този момент не е ясно дали е избрана фирма-изпълнител.

    Желание за присъствие на заседанието изявиха още архитектът и урбанист Огнян Костадинов и колегата му архитект Валентин Маринов, който вчера съобщи, че Камарата на архитектите в България е излязла със становище, че е незаконосъобразно избрана обявената процедура за Общия устройствен план и препоръчват спирането й. По думите им има и подадени жалби от две фирми до Комисията за защита от конкуренцията. Видно от сайта на ведомството по едната жалба има иницииран процес.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Оу
      ОУП
      31 -7
      16:38, 11 юли 2019
      Кой от членовете на комисията разбира от ОУП и екологични оценки? Кви са тия специалисти /даже не са назначени на експертни длъжности/? Явно слагаме послушковци за комисия, а някой ще гледа офертите и пише протоколите?
    • 2
      Лу
      Луда работа
      28 -10
      16:56, 11 юли 2019
      Че от кога Тошко взе да разбира от ЗОП, ХА,ХА,ХА. Смях в залата. По-скалъпена история не бяхме виждали. Ще си делнат едни пари, ясна е работата.
    • 3
      Фа
      Фарс
      25 -9
      16:58, 11 юли 2019
      По голям цирк няма. Беливанов над всичко всички архитекти против, жалби в КЗК, становища, сигнали до къде ли не. Беливанов бавно и славно си прави каквото си поиска.
    • 4
      Ел
      Елисавет Помашка
      16 -10
      18:57, 11 юли 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 5
      Зо
      ЗОПЗУТ
      13 -6
      20:16, 11 юли 2019
      И тримата от комисията трябва да работят по ЗУТ, а не по ЗОП. Вместо обаче да си гледат работата се занимават с материя, от която нищо не разбират.
    • 6
      Ня
      Някой
      30 -8
      21:26, 11 юли 2019
      Пак много говорите кой какъв бил, но не казвате , че това измислено архитектче Валентин Маринов е мъжа на бившата главна архитектка Деляна Панайотова дъщерята на Антон Иванов. Всички знаем те какви ги сътвориха. Ако нямаха личен интерес едва ли толкова щяха да разлайват кучетата. Замислете се и тогава хвърляйте камъни по Беливанов.
      • Въ
        Въпрос
        10 -5
        22:26, 11 юли 2019
        Какви ги сътвориха?
      • Гр
        гражданин
        2 -7
        08:33, 12 юли 2019
        Дали не си се пообъркал нещо? Виж коментара
      • От
        отговор
        8 -5
        08:44, 12 юли 2019
        Той не й е мъж, а държанка, жиголо и др.подобни. Явно са се облажили порядъчно финансово, а сега не могат да се отчетат - пак ще връщат финикийски знаци! Като някой не е наясно какви са ги вършили, нека поразпита. тук не е мястото.
      • Въ
        Въпрос
        2 -2
        08:44, 12 юли 2019
        Не ги познавам тези хора. Разкажете!
    • 7
      97
      97687980
      4 -3
      21:34, 11 юли 2019
      От Харема на Мутрите и Бейовете , даже не са си направили труда да направят макет :)))
    • 8
      Ст
      Странджа
      14 -6
      22:49, 11 юли 2019
      То хора не останаха в града те тръгнали да правят ОУП! И ко кат го направят, тва е една измислена история без покритие. Да вземат да вложат тия 500 хиляди в нещо смислено, примерно градски басейн или велоалеи!
      • 1. Тази цена е максимума при офертиране и тя винаги пада поне с 20% при договарянето
        2. Макети при Общ устройствен план не се правят - неговите задачи са съвсем други:
        - да анализира територията и да открие конфликтните места и фактори с негативно въздействие
        - да даде предписание за разрешаване на проблемите
        - да създаде балансирани по вид устройствени зони с най-подходящите характеристики - етажност и плътност на застрояването с конкретни правила към тях, КОЕТО ЩЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ЗАСТРОЯВА В ЗОНИТЕ , ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА НИСКО ЗАСТРОЯВАНЕ, БЕЗ ПУП - САМО С ВИЗА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ.
        - да определи най-подходчщите терени за развитие на селищната територия
        Чл.104 от ЗУТ позволявя изготвяне на ПУП само при наличие на Общ устройствен и в този смисъл не би трябвало да се строи при липса на такъв.
    • 9
      11
      111111
      1 0
      11:17, 12 юли 2019
      Наддаването е тайно
    • 10
      Мо
      Моне
      13 -4
      11:29, 12 юли 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

    Още новини

    Последни новини