18 горски пожара през юни и началото на юли в областта, горели са горски масиви,сухи треви и храсти

Експертите от РДПБЗН-Кърджали препоръчват мерки за безопасност  

От началото на месец юни в резултат на високите температури в област Кърджали възникнаха 12пожара в горски масиви, сухи треви и храсти.Само през първата седмица на юлигорските пожари са6 броя. Унищожени са 126 декара сухи треви и храсти, 16 декара горска постеля, 140 бали сено и слама и 6 тона дърва. Благодарение на своевременната намеса на служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Кърджали, подпомогнати от местното население, пожарите не се разпространиха на по-големи площи.

Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на необезопасени места и др. Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като при вятър огънят се разпространява бързо.

Служителите от РДПБЗН – Кърджали напомнят на жителите и гостите на областта, че изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи е забранено!

За недопускане на пожари следва да се спазват следните противопожарни правила:

1. Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на големи площи.

2. В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Огнището трябва да се изгаси или затрупа с дебел слой пръст.

3. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

4. Никога не оставайте запален огън без наблюдение!

5. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани автомобили, в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

6. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите и земеделските земи трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, гъбари, секачи, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

7. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

8. Не палете огън в гората освен на специално обозначените и устроени за целта места. Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

Ако забележите признаци на пожар, незабавно подайте съобщение на тел. 112!

Това препоръчаха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини