С Лятна изследователска академия приключи проектът „В търсене на значимите“ на ЕГ „Христо Ботев“ –гр.Кърджали

            От28.06 до 30.06 се проведе Лятна изследователскаакадемия,организирана от ЕГ „Христо Ботев“ по проект „В търсене на значимите“,финансиран от ЦОИДУЕМ. Общо 100 ученици и 10 учители  се включиха в нея по различни направления. Вград Велико Търново екип „Слава“, сформиран по проекта, беше част от Международен фестивал на историческите възстановки   в крепостта Царевец  като се върнаха във времето на Средновековието.   Зад стените на крепостта се проведе големият Международен фестивал „Средновековен Търновград”. Над 140 реконструктори от пет държави – България, Италия, Украйна, Сърбия и Румъния пресъздадоха бита, ежедневието, културата и традициите, войнското дело и уменията по времето на Второто българско царство и Европа в периода XII-XIV век. Специален акцент бе поставен върху кулинарията.

По същото време на пристанището в Бургас екип „Професии“  се потопи в тайните на мореплаването и въздухоплаването. Учениците бяха гости на  72. рожден ден на летище Бургас. Ден, на който през 1947 година се слага началото на първата на българска въздушна линия София-Бургас.

              Празничната обстановка и увлекателният разказ на екскурзовода запознаха екип „Професии“ с историята на въздушния транспорт и всички видове професии свързани с него.С огромен интерес учениците влизаха в различните летателни експонати.

             Основната цел поставена пред този екип образователното „пътешествие по море и въздух“  бе осъществена чрез разказите и видяното на пристанище и летище Бургас. 

            Далеч от морето, в горската местност комплекс „Белите брези“,  ученицитеучастници в екипите  „Аз, гражданинът“ и „Добротворец“  проучваха  позабравени игри като  стрелба с  лък  и петанка.В местността край с.Мезек те посетиха  тракийската куполна гробница и крепостта,с възможност за ролеви игри на открито.Учениците търсеха скрито съкровище и чуха интересни факти за крепостта, от която се  виждат   три държавни граници .

След връщането в миналото  групата се настани в комплекс край Ардино като там имаше лекции за здравословен начин на живот, справянето с хазартни зависимости, поход, творческа работилница на тема „Приятелство“ и игри на открито като футбол,федербал и др.

С организирането и провеждането на тези дейностиприключи и успешният проект на Езиковата гимназия. Проектът „В търсене на значимите" целеше пълноценна социализация на ученици от етническите малцинства и изграждането на умения за живот в общност с други хора.Тези умения включваха усвояването на определени правила, социални норми, език и начин на общуване, модели на поведение, ценности и нагласи.Чрез създаване на четири екипа участниците в проекта   развиха  богат набор от комуникативни умения, натрупаха  опит от общуване в различни социални сфери, а родителите деликатно бяха включени в натрупването на социалния им опит.

Заедно с това  бе представена  иновационна стратегия за интеграция чрез овластяване на всеки един участник в проекта, по пътя му към кариерна и професионална реализация. Акцент в проекта бе заклеймяването на порочните практики на сегрегация, равнопоставеност, изграждане на диалог и запознаване на обществеността в град Кърджали с целите и приоритетите на програмата.В рамките на проекта, с продължителност 10 месеца,бяха  подготвени и излъчени предавания по различни обществено значими теми и с широк местен отзвук, подготвени съвместно от ученици и родители с различен етничеки и социален статус. Беше организирана и проведена Лятната изследователска академияв различни направления, включващи еклектиката между училище и реален живот.

За първи път в град Кърджали се проведе игра "Градско социализиране", която направи институциите по-близки и разпознаваеми за учениците, а победителите посетиха Народното събрание в град София.

За работа със семейството за разясняване на ползите от образованието на учениците от етническите малцинства работеше  родителският клуб „Заедно в час” , с участието на 30 родители.

Това съобщиха от Ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини