От плувните басейни може да пипнете диария

Д-р Марин Мухтаров е специалист по гастроентерология и вътрешни болести в болницата в Кърджали. През 2016 г. придобива образователната и научна степен “Доктор” в Националния център по заразни и паразитни болести, София.

Кои диарични заболявания се предават при ползване на водни площи? Как се разпространяват причинителите на диария в басейните? Какво трябва да предприемете в случай на диария? Как да защитите себе си и семейството си? Какви правила трябва да спазвате при ползване на обществени басейни? Отговор на тези и още въпроси вижте в коментарната статия на д-р Марин Мухтаров.

Ако скоро сте имали диария, не бива да влизате в басейни, предупреждава специалистът и допълва: хората, които ползват плувни басейни, са с най-висок риск от заразяване с причинители на инфекциозна диария. Болни с диария или такива, които са имали този проблем през последните две седмици, рискуват да замърсят водата в басейна с микроорганизми. Диаричните заболявания, които се предават чрез ползване на водни площи, най-често са причинени от паразитите Cryptosporidium и Giardia, от бактериите Shigella и Е. coli O157: H7 и от вируса Norovirus. Някои от тези микроорганизми може да преживеят от минути до дни във водата на басейна, дори и ако той е добре поддържан и дезинфекциран. Просто защото някои от тях не се унищожават от хлор. 

Криптоспоридозата е водеща причина за взривове от диария, свързани с плуване в басейни. Заболяването се причинява от едноклетъчния паразит Cryptosporidium, който преживява дълго и в отлично дезинфекцирани басейни, тъй като не е чувствителен към хлор. Възможно е да предизвика продължителна диария, траеща 2-3 седмици. Един-единствен болен от криптоспоридоза може да зарази целия басейн с милиони паразити, а поглъщането дори на минимално количество вода от такъв басейн може да разболее всеки. Заболяването се разпространява и чрез поглъщане на заразена вода в спа комплекси, аквапаркове, интерактивни фонтани, джакузи, езера, реки, извори, потоци, морета и океани.  

Другото заболяване, което често е причина за диария след ползване на басейн, е гиардиазата. Тя също се причинява от едноклетъчен паразит, който се нарича Giardia (известен още като Lamblia). Той има здрава външна обвивка, която му позволява да оцелее до 45 минути, дори в правилно хлорирани басейни. Гиардите се разпространяват чрез поглъщане на вода, която е била замърсена с изпражнения, съдържащи причинителя. И тук един болен човек е достатъчен, за да зарази целия басейн. 

Освен чрез поглъщане на замърсена вода от спа комплеки, аквапаркове и джакузи гиардиите също така се разпространяват и при ползване на природни водни площи.

Д-р Мухтаров

Вижте как се разпространяват причинителите на заболяването

В басейна, освен че споделяте пространството с други хора, делите и микроорганизмите си. Минимално количество фекални материи се разтварят във водата от всеки човек в басейна, докато плува в него. А при инфекциозна диария изпражненията само от едно изхождане може да съдържат от милиони до един милиард микроорганизми. 

В обществените плувни съоръжения непрекъснатото филтриране и дезинфекцията на водата намаляват риска от разпространяване на микроорганизми, но не го премахват напълно. Поради това плувците може да погълнат микроорганизми, които не са унищожени, защото не е изминало достатъчно време, за да бъдат убити от хлора или пък водата не е преминала изцяло през филтрите. Освен това някои водни съоръжения използват една филтрираща система за няколко басейна. Това води до смесване на вода от различните басейни, което увеличава риска от разпространение на микроорганизми в свързаните басейни за кратък период от време. Това означава, че един човек с диария може да зарази водата в цялата система от басейни или в целия аквапарк.

Какво трябва да предприемете?

За да предпазите другите хора, не влизайте в басейн, ако имате диария. Най-важното, което можете да предприемете, е да пиете много течности, за да предотвратите обезводняване. Това е особено важно за малки деца, бременни жени и хора с отслабен имунитет - болни от ХИВ/СПИН, трансплантирани, на химиотерапия. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако получите някой от следните симптоми: 

• кървава диария;

• диария с продължителност над 5 дни;

• диария с втрисане и висока температура;

• в случай на обезводняване - сухота в устата и очите, напукани устни, зачервена кожа, главоболие, раздразнитеност, уриниране по-малко от четири пъти дневно, обърканост. 

За да предпазите себе си и други плувци от микроорганизми или нараняване, спазвайте следните правила при ползване на обществен басейн, хидромасажна вана или друго водно съоръжение:

1. Преди да влезете в басейна, можете да го проверите

Добре поддържаните басейни са по-малко опасни за разпространение на микроорганизми. Нараняванията и удавянията са по-малко вероятни в басейни, които имат обучен персонал и подходящо оборудване за безопасност. Преди да влезете, можете да провери сами басейна, като се възползвате от следните препоръки:

• вижте резултатите от последната проверка на басейна;

• уверете се, че дренажът на дъното на дълбокия край е видим;

• проверете дали капачките за източване на дъното изглеждат закрепени и в добро състояние;

• в някои басейни има изписана информация за рН, но може да използват тест-ленти за басейн, за да сте сигурни, че рН на водата и концентрацията на свободния хлор са правилни. Препоръчва се рН 7,2-7,8, а концентрацията на свободния хлор да бъде най-малко 3 ppm (3ug) в горещи или студени минерални (спа) извори и поне 1 ppm (1ug) в други третирани басейни;

• проверете за спасител. Ако е на служба, той трябва да се фокусира върху плувците и да не се разсейва. В случай, че няма дежурен спасител, проверете къде има оборудване за безопасност, като например спасителен пръстен или прът;

• уверете се, че няма химикали на открито.

2. Проверете и себе си  

• Избягвайте да влизате във водата, ако имате диария.

• Не влизайте, ако имате отворена рана (например нараняване, рана от операция или от пиърсинг), която не е покрита с водоустойчива превръзка.

• Не влизайте потни и мръсни във водата. Вземете душ, преди да влезете - изплакването под душа само за една минута премахва по-голямата част от мръсотията и микроорганизмите по тялото ви.

3. След като сте във водата:

• Не уринирайте и не се изхождайте по голяма нужда във водата.

• Не поглъщайте вода.

• Следете децата по всяко време. Те може да се удавят за секунди и без да викат.

• Не се задържайте повече от час във водата. Правилото е  на всеки час - всички навън. Изведете децата и ги изкъпете под душа.

• Сменяйте пелените на новородените в банята или на определени за целта места, а не до басейна, за да намалите възможността от проникване на микроорганизми във водата.

• Подсушете ушите си с кърпа след плуване.

• Ако сте навън, се предпазвайте от слънчеви изгаряния с помощта на слънцезащитен крем с минимален фактор SPF 15, който блокира UVA и UVB лъчите. След излизане от водата, се намажете отново със слънцезащитен крем.

•  Пийте много течности.

Яна БОЯДЖИЕВА

  БЛИЦ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини