16,9% от жителите на областта живеят под прага на бедността

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“. Оценка на бедността През 2018 г. линията на бедност за област Кърджали e 263.75 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 16.9% от населението на областта.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 8.4%, докато относителният дял на бедното население намалява с 12.2 процентни пункта (табл.1). Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2018 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 16.9 до 31.1%, или с 14.2 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 49.5%, или с 32.6 процентни пункта,съобщи за Кърджали бг вести шефът на статистическият офис в Кърджали Мария Желева.

Желева посочи още,че в общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (34.9%) и почивката извън дома (37.5%). Успоредно с това 1.5% от лицата не могат да си позволят цветен телевизор, 1.8% - телефон, вкл. мобилен, 9.0% - автоматична пералня, а 36.3% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Над една четвърт от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39.9% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си,сочат данните на статистиката.

Желева подчерта,че през 2018 г. 25.6% от населението живее с материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя). Домакинства с нисък интензитет на икономическа активност Лица, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 59 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 59-годишните с изключение на студентите от възрастовата група 18 - 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтния период.

През 2018 г. 9.7 хил. лица на възраст 18 - 59 години живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, или 10.6% от населението, като спрямо 2017 г. относителният им дял нараства с 1.2 процентни пункта.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Случаен виц

Последни новини