Родителите на починалата от левкемия Габи пак осъдиха МЗ за 100 000 лева. Преглед на печата

Гласуване. 

"Сега":

ГЕРБ освободи Цветан Цветанов

С 1046 гласа "за", 10 "против" и 11 въздържали се Националното събрание на ГЕРБ освободи Цветан Цветанов като зам. председател на ГЕРБ и като член на Изпълнителната комисия. Решението влиза в сила със задна дата - 30 май, когато Цветанов подаде оставка.

"Да не я коментираме тази тема повече - достатъчно е болезнена. Може би за мене е най-труден ден, но това е животът. Цветанов си остава партиен член, ще си е в първичната там партийна организация. Ключовата дума е справедливост. Можех да кажа след евроизборите: народът ни прости. И представяте ли си колко би било забавно да кажа: оттеглям точката за Цветанов, той остава, няма да си дава оставка - каквото направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение, и надали всеки, който е вдигнал ръката си за освобождаването на Цветанов от постовете, му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов припомни изказването си от предната конференция за сините и червените лампички и констатира, че не е бил разбран.

Скандал. 

"Дума":

Напрежението с Белград продължава-привикват българския посланик

Първият дипломат на Белград Ивица Дачич съобщи, че е извикал българския посланик в сръбската столица на разговор във външното министерство по повод думите, които Дачич по-рано отправи по адрес на българския премиер Бойко Борисов. Българското външно министерство пък ще има разговор утре със сръбския посланик по същия повод.

Припомняме, че в събота пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел". Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов Борел да защитава интересите на ЕС. Според тълкуванието на Дачич "позицията на ЕС била, че Косово не е независимо". В същото общо 23 държави на Евросъюза вече са признали независимостта на Косово.

"Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", каза Дачич.

Издирват се. 

"24 часа":

Издирват Антон Арабаджиев и Ивайло Костурски за нелегалната фабрика за цигари в село Труд

49-годишният пловдивчанин Антон Арабаджиев се издирва заради най-модерната фабрика за нелегални цигари, разбита у нас. Това стана ясно в неделя, когато Специализираният наказателен съд остави в ареста работниците - 7 украинци и един молдовец, както и трима българи, ангажирани с цеха. Сред задържаните е и братовчедът на Антон Арабаджиев - Александър, който според данните на разследващите е ръководил нелегалната фабрика на оперативно ниво и е контактувал с клиенти за продажбата на цигари.

Съд. 

"Монитор":

Родителите на починалата от левкемия Габи пак осъдиха МЗ за 100 000 лева

Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение в чужбина Габриела Йорданова на 5г. от Русе - Петър и Росица, осъдиха повторно Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за общо 100 000 лева.

Решението на състав на административния съд в Пловдив с председател Мариана Михайлова отпреди дни е второ, след като през 2016г., Върховният административен съд (ВАС) отменил първото поради нередовности в исковата молба и върнал делото за повторно разглеждане в Пловдив от друг състав на същия съд.

Делото, което родителите на Габи завели срещу МЗ и НЗОК, като правоприемник на Фонда за лечение на деца, който пък частично е наследил дейността на център "Фонд за трансплантации" е по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация. Случаят с починалата от остра левкемия Габи е показателен, тъй като заради забавяне и последвал отказ за финансиране на лечението в чужбина, момиченцето умира.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Коста папагала
    2 0
    11:15, 8 юли 2019
    Кой народ ви прости бе Бойко Простиха ти гербаджиите а те са някакви 15- 20 процента от българският народ Я се вцземи в ръце недрънкай врели некипели че ставаш непрекъснато смешен и в Европата и тука с лакърдиите си
Последни новини