Чернокожа R&B певица ще изиграе Малката русалка във филм на Disney (видео)

Изображение 1 от 4

    R&B певицата Хали Бейли ще играе Ариел в новата екранна версия на "Малката русалка". Това съобщи самата тя в социалните мрежи, с радостното пояснение, че мечтите се сбъдват. И че това ще е рядък случай на подбор на чернокожа актриса за принцеса на Disney.

     

    19-годишната Бейли, която бе лансирана от Бионсе, пусна в Twitter анимационен образ на принцесата, в която традиционно червенокосата Ариел има тъмна кожа, кафяви очи и черна коса.

     
     

    Бейли била избрана след сериозно търсене, заради нейната "рядка комбинация от дух, сърце, младост, невинност и същност - плюс славен пеещ глас", казва режисьорът Роб Маршал.

    Mного фенове написаха в Twitter, че са доволни от избора.

    "След като вашите египетски адаптации (всъщност исторически) могат да бъдат бели хора, Ариел (измислен герой) може да бъде черна", пише един потребител на Twitter, @ NiceNurse22. Това напомня на вълната ядни коментари, когато афроамерикански фанатици видяха реконструкция на главата на Нефертити и бяха потресени, че някой от Арфика може да има европеидни черти.

    Disney са критикувани от известно време заради липсата на черни принцеси в продукцията им. Всъщност единствената такава е певицата Бранди в ролята на Пепеляшка през 1997 година.

    Малката русалка Ариел е и червенокоса, и белокожа в предишните анимационии, и се озвучаваше от бялата актриса Джоди Бенсън.

    Така де, на сушата има бели, черни (не е правилно да ги наречем афроамериканци, щото в самата Африка ще да са афроафриканци) и жълти хора. При русалките що да е друго в океана? Андерсен отдавна трябва да се е обърнал в гроба, още когато Disney се захвана преди четвърт век да пренаписва красивата му приказка. Ние в България също трябваше да преглътнем един чернокож Орфей преди време. 

    Снимките с чернокожата русалка Бейли започват догодина. И сега тръпнем да разберем кой ще играе Ерик. Злата Урсула ще бъде белокожа, впрочем, с Мелиса Макартни в ролята. Е, това не е много ОК в социалните мрежи. Куин Латифа щеше да е перфектна, според един от десетките коментиращи.

    А най-веселото е, че голяма част (потребители и медии) объркаха тази Хали Бейли с друга чудесна Хали - Хали Бери. Така че се появиха и колажи със снимки на Хали Бери до Ариел. Halle Bailey, not Halle Berry!!!

    Новината за чернокожата Малка русaлка предизвика цунами остроумия в мрежата. Потребител пише, че кастингът е тотално сбъркан, защото малката русалка има опашка, а Хали Бейли има два фунциониращи крака и той я е виждал буквално да върви.

    Що се отнася до неловките ситуации с цвета на кожата... ние скромно смятаме, че не е въпросът да се сложи в ролята на скандинавска русалка едно красиво афроамериканско момиче. Някак си не е почтено спрямо европейското културно наследство. 

    В крайна сметка Малката русалка е символ на Копенхаген. Много по-красиво би било от страна на Disney да открие африкански/ афроамерикански еквивалент на Андерсен, и да направи така популярна някоя приказка от него. Както стана с индианската принцеса Покахонтас. Хакуна Матата!

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ба
      Бай Ганю
      1 0
      14:36, 7 юли 2019
      Американо-Еврогейски ДжендъроЦенности.Къде си Майн Фюрере да въведеш малко ред мамка му
    • 2
      Па
      Павлов
      0 0
      13:46, 8 юли 2019
      Ейййй, тази политкоректност, бре! Та и Орфей негър, та и русалката - негроид, Хамлет още не е негър, ама Розенкранц или Гилденщерн - черен! Ха сега да помислят и за ЛГБТ, че то може ли без тях! Както беше казал едно време Валентин Вацев: "На тия идеала им е бременна малолетна еднокрака Пуерториканска лесбийка.
    Последни новини