Русия призна, че подводницата, в която загинаха 14 души, е ядрена

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу призна официално, че свръхсекретният дълбоководен подводен апарат, в който 14 души загинаха при пожар преди дни, е ядрен. За пръв път днес, три дни след аварията, и президентът Владимир Путин потвърди за ядрено задвижване. 

Шойгу, който беше изпратен лично от Путин да надзирава разследването на трагичния инцидент, днес му е доложил, че ядреният реактор на борда е напълно изолиран. Пожарът е избухнал в акумулаторния отсек на подводния апарат, съобщи Кремъл. 

"Ядрената енергийна установка на този апарат е напълно изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на реактора, той е в напълно работен режим", заяви още Шойгу.

По думите му това дава възможност за надежди за "възстановяване на апарата в достатъчно кратки срокове" и ремонтът е не само възможен, но и задължителен.

Шойгу е посочил също, че разпространилият се пожар в акумулаторния отсек е станал основна причина за злополуката.

Вчера министърът потвърди появилите се в някои руски медии твърдения, че няколко членове на екипажа са оцелели при пожара. Той обаче не уточни колко души са били спасени.

Данните за инцидента бяха твърде оскъдни и руските власти с явна неохота даваха някоя и друга подробност. В началото беше съобщено само за броя на жертвите, за това, че те са загинали от отровните газове, отделени при пожара, че това е станало при изследвания на морската дълбочина в руски териториални води в Баренцево море, че жертвите са "големи професионалисти", двама от тях "Герои на Русия", и че самият пожар е бил "геройски потушен". 

Все още не е съобщено и името на свръхсекретния батискаф, който според някои руски медии се нарича С-12 "Лошарик" и е предназначен за тайни проучвания на големи дълбочини в световния океан. Предполага се, че е създаден през 2003 г. и е влязъл в експлоатация през 2010-а. Знае се, че през 2012 г. е участвал в изследване, целящо да докаже руските претенции върху обширни части от дъното на целия (Северен ледовит) океан. Събирал е образци от дъното на дълбочина 2500 м според официални руски съобщения от онова време.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини