Симулация на български студенти на база на Луната спечели признание от НАСА

Дигитална симулация на студенти от Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров” показва какво би представлявало лунното летище. Това не е просто поредната научна фантастика. Как изглежда бъдещето през очите на хората, които ще го създадат? Отговорите от самите тях в репортажа на Николай Василковски.

Ние можем само да си мечтаем как ще изглежда бъдещата земна колония на Земята, но студентите вече са я изградили в детайли. База с летище и специализирани машини-луноходи, които ще търсят Хелий-3 - ценен изотоп, смятан за горивото на бъдещето. „Трябва да има смисъл човечеството да колонизира Космоса, Марс или Луната. Подобен тип ресурси ще са предпоставка за такива инициативи”, коментира Светослав Георгиев.

Ако човекът усвои този безценен ресурс, Земята може да се осигури енергийно за стотици години напред. Хелият на нашия спътник вече е привлякъл вниманието на държавни и частни космически програми. Станислав Георгиев е направил нещо повече - участвал е в изграждането на модела на бъдещите екскаватори, летателният апарат и индустриалното летище, където ще се депонира горивото. „При играждането на нашите модели сме се опитали да ги направим максимално най-достоверни и инженерно и научно издържани”, допълни той.

Всяка амбициозна космическа мисия преминава стотици симулации и тестове, тъй като в Космоса грешките са фатални. Използва се сложен софтуер на НАСА, който българските специалисти вече владеят. С него са създали своята симулация, спечелила признанието на американската космическа агенция. „Трябваше да разберем как работи този софтуер, тъй като от НАСА ни бяха дали доста ограничена информация”, обясни ас. Евгени Андреев от катедра “Информационни технологии” на ВВМУ.

И ако мечтателите са посочили пътя на нашата цивилизация към Луната, екипът на Военноморското училище го е визуализирал с научна прецизност. „Ако се научим, а ние ще се научим да живеем на Луната, това означава, че ще успеем да стигнем до Марс и да оцелеем на Марс”, коментира доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ.

А благодарение на нашите младите учени България ще има шанс да е сред страните с водеща роля в колонизацията на непознатото.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини