Италианската мафия присвоила милиони евро от фондове за мигранти

Фалшиви благотворителни организации, свързани с италианската мафия Ндрангета, са присвоили милиони евро от обществени фондове, след като са спечелили поръчки за услуги за мигранти, съобщи днес италианската финансова полиция, цитирана от ДПА.

Задържани са били 11 души. Един от тях е в ареста, пет други - под домашен арест, а на други петима е забранено да напускат града, в който живеят.

Между 2014 г. и 2018 г. пет благотворителни организации са спечелили поръчки за настаняване на мигранти в северните провинции Лоди, Парма и Павия, на стойност близо 7,5 млн. евро (8,5 млн. долара).

От тази сума заподозрените, обвинени в измама и пране на пари, са присвоили близо 4,5 млн. евро за "лични нужди". Освен това ндрангета е използвала благотворителни организации, за да измъкне някои от членовете си от затвора, назначавайки ги на работа в организациите си.

В Италия не е необичайно на някои осъдени да им бъде позволено на изтърпяват наказанията си извън затвора, ако полагат общественополезен труд или намерят някаква друга социалнополезна форма на заетост, отбелязва ДПА. 

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини