Станишев спряган за председател на Европейския парламент

Името на Сергей Станишев се завъртя като възможен кандидат за председател на Европейския парламент.

В момента Станишев е председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), като е депутат в Европейския парламент от 2014 г. насам. На евроизборите на 26 май той беше избран за евродепутат от листата на БСП.

"Политико" припомня на европейските си читатели, че той беше премиер на България между 2005 и 2009 г. в правителството на тройната коалиция, която беше съставена между БСП, НДСВ и ДПС.

Кандидатурата на Станишев има съвсем реални шансове, тъй като първо той е изявен и уважаван "еврочиновник", и второ, за фаворит за поста председател на Европейската комисия се спряга Урсула фон дер Лайен, която в момента е военен министър на Германия и е член на десния Християндемократически съюз, който е част от дясноцентристката Европейска народна партия. Стремежът на ЕС е ръководителите на Европейската комисия и Европейския парламент да не са от едно европейско политическо семейство. 

Малко по-късно стана ясно, че съпредседателката на групата на Зелените Ска Келер ще се кандидатира за председател на Европейския парламент. До 22 часа средноевропейско време (23 часа българско) тази вечер е последният срок, в който трябва да са ясни всички кандидати, като в 10 часа българско време утре кандидатурите ще бъдат гласувани от евродепутатите в Страсбург.  

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    1 0
    16:48, 2 юли 2019
    Станишиф председател на европарламента --------Българийо мила земя на герои

Случаен виц

Последни новини