Определиха седмичната доза природа, за да сме здрави

Хората, които прекарват най-малко 120 минути сред природата седмично, са значително повече съобщават за добро здраве и по-добро психическо състояние от тези, които не посещават природата изобщо, установяват учени, Те не открили такива ползи за хора, които са посещавали природни забележителности като градски паркове, гори, селски паркове и плажове за по-малко от 120 минути седмично. Изследванията са проведени от Университета в Ексетър са публикувани в Scientific Reports, финанирането им е от NIHR (британският Национален институт за изследване на здравето), съобщава SciGlow.

Проучването използва данни за близо 20 000 души в Англия и установява, че няма значение дали 120-те минути седмично са от едно или няколко по-кратки посещения. То също така установява, че прагът от 120 минути важи както за мъжете, така и за жените, за по-възрастните и по-младите възрастни, за различните професионални и етнически групи, за тези, които живеят както в богати, така и в бедни райони, и дори сред хора с дълготрайни заболявания или увреждания.

Д-р Мат Уайт от Медицинския факултет на Университета в Ексетер, който ръководи изследването, казва: „Добре известно е, че да се прекра време на открито в природата е добре за здравето и психическото състояние на хората, но досега не сме успели да кажем колко е достатъчно. По-голямата част от посещенията в природата в това изследване са в рамките само на 3 км от дома, така че дори посещението на местните градски пространства изглежда е добро. Надяваме се два часа на седмица да бъде реалистична цел за много хора, особено като се има предвид, че тя може да бъде разпределена през цялата седмица, за да се извлече полза."

Все повече доказателства се събирато, че просто живеенето в по-зелен квартал е полезно за здравето, например заради намаляването на замърсяването на въздуха. Данните за настоящото изследване идват от мониторинга на Англия на естествената околна среда, най-голямото изследване в света, което събира данни за седмичния контакт на хората с природата.

Съавторът на изследването, професор Тери Хартиг от Университета на Упсала в Швеция казва: „Има много причини, поради които прекарването на време в природата може да е полезно за здравето и психиката, включително за преосмисляне на житейските обстоятелства, намаляне на стреса и удоволстие от добре прекараното време с приятели и семейството. Настоящите констатации предлагат ценна подкрепа на здравните специалисти при изготвянето на препоръки за прекарване на време в природата за насърчаване на цялостното здраве и благополучие, подобно на насоките за седмична физическа активност”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини