Руски ученици правят експедиция със славейковци

20 ученици с трима ръководители от московско училище са на посещение в СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали с цел историческа изследователска експедиция.

За 12-та поредна година ученици от Школа №1553 имени В. И. Вернадского са гости на най-голямото училище в Южна България като приятели и в изпълнение на договора за сътрудничество. В програмата на изследователската експедиция влизат Историческия музей в Кърджали, пещера „Утробата“, посещение на археологическия комплекс „Перперикон“ и тракийското светилище при Татул, Александровската гробница, Долината на тракийските царе, Казанлъшката гробница и Историческия музей в Казанлък, светилището Белинташ и Старосел, Стария град на Пловдив, Велико Търново и Арбанаси. В тази наситена програма руските осмокласници изследват културното наследство от времето на траките  до Руско-турската освободителна война.

В първия ден след пристигането си московските ученици по традиция, датираща от 2008 година, посетиха СУ „Петко Рачов Славейков“, където бяха посрещнати с пита и мед. Разгледаха училището, потопиха се в българския фолклор и красиви песни в 20-минутната програма, подготвена специално за случая и накрая поиграха български народни танци под инструкциите на домакините от кърджалийското училище.

Официалната част на посрещането бе подновяване на споразумението за сътрудничество за още пет години, под което от българска страна се подписа директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров. Ръководител на московската делегация е добре познатата на славейковци Ася Щейн. Любопитното е, че едната учителка – Наталья Котова, е била участник в първото посещение през 2008 година като ученичка и това преживяване я вдъхновява да следва славянска и българска филология, след това специализира в град Велико Търново и понастоящем е преподавател по български език, изучаването на който самата тя въвежда в Школа имени Вернадского. Третата учителка в групата е Татьяна Прудникова – преподавател по английски език.

Славейковските ученици, включени в изследователската група, се радват изключително много на възможността да правят тази експедиция с руските си приятели. По думите на отговорника за доброто сътрудничество Руса Бориславова – учител по философия в „Славейков“, всички ученици в двустранната група са много мотивирани и вдъхновени, а разнообразната програма им дава възможност да направят задълбочени проучвания на културно-историческото наследство от Античността до миналия век.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини