Двуметрова приливна вълна потопи Котел

Тази сутрин в Котел започва разчистването на щетите от падналия пороен дъжд в ниската част на града вчера следобед. 80 литра на квадратен метър е дъждът, който наводни десетки къщи, повлече автомобили и отнесе асфалта от улиците. След пороя кметът Коста Каранашев обяви бедствено положение в града.

Жители на Котел разказаха, че е било страшно. Два метра е била висока приливната вълна. 

"Асфалтът по улиците се надигаше и търкаляше, страшно е и не мога да говоря, защото всичко още е пред очите ми", разказа по bTV мъж, спасил се от потопа.

Вълна и асфалт са ранили един човек, докато е спасявал покъщнината си. Други споделиха, че са успели да спасят четири деца - от 6 до 8-годишни, предаде bTV.

"Чух, че кучето лае и осъзнах какво се случва. Това не се е случвало. Аз съм на 73 години. Вързах една релса от пердетатата, излязох и се спасих", разказа Милчо Бонев.

От пожарната съобщиха, че само в рамките на няколко минути са постъпили близо 50 сигнала за бедстващи хора във воден капан. Някои са били изнесени на ръце от къщите си от спасителите. Един от пожарникарите сподели, че е имали и хора, затворени в колите си.

Отводнени са над 60 къщи. Дежурни екипи на пожарната са останали на място през цялата нощ. 

Няма пострадали хора, но материалните щети са големи.

"На всички съм предложил настаняване, но хората предпочетоха да останат при роднини. Изнасят покъщнината, за да може всичко да изсъхне", заяви кметът на Котел Коста Каракашев.

Той обясни, че почти всяка година са извършвани корекции на реката, но вчера обемът е бил огромен.

Каранашев е предупредил водата да не се използва за питейни нужди, защото има голяма замътеност.

Техника разчиства свлечения инертен материал и земни маси. Днес всички общински и горски служители се очаква да се включат в разчистването на изровените от дъжда улици.

"Правим организация всички общински служители, ще помолим и Горското стопанство да ни помогне, за да може всичко което е по пътната мрежа да бъде изнесено", каза кметът Каранашев по БНР.

Той ще иска помощ от държавата за възстановяването на засегнатите улици.

"Ще искаме помощ, защото наистина имаме по улица "Иглика", по "Луда Камчия", по "Кръстьо Раковски", това са улици, "Гърневец", които вече не съществуват. Целият асфалт е изровен, целият асфалт го няма. Така че там трябва да реагираме по най-бързия начин", каза още Каранашев.

Очаква се днес на сесията на Общинския съвет кметът да внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства. Ще бъде разкрита и дарителска сметка за подпомагане на бедстващите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини