За първи път пчеларите с финансиране за подвижна паша

Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за периода между  2020 и 2022 г, съобщиха от Министреството на земеделието, храните и горите.

Общият й бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането. 50% от средствата са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 50% от националния бюджет. Всички мерки, прилагани до момента са включени в Програмата, и са предвидени и нови мерки за подпомагане.

За първи път, например, стопаните ще получават пари за разходите си за подвижно пчеларство. Целта е да се даде възможност за  разнообразна паша за пчелните семейства и повишаване на  добивите от мед Освен това, ще се запази съществуващото биоразнообразие от растителни и дървесни видове у нас. Ще продължи и подпомагането за закупуване на нов прикачен инвентар за подвижно пчеларство, като ремаркета и  платформи.

Има предвидено финансиране и за  обучения на пчелари.

По Програмата ще се финансира и провеждането на базари, на които местни пчелари ще могат да предлагат продукцията си.

Отново ще се подпомага ефективната борба с икономически значимите заболявания по пчелите - вароатоза и нозематоза, като  ще се финансират изследванията.

Проверките за остатъчни количества вещества от пестициди в хранителните запаси /мед, прашец/ и пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие също ще бъдат допустими.

По Националната програма ще се предоставят средства за инвентаризация на съществуващата у нас медоносна растителност, с цел по-равномерно разпределение на броя на пчелните семейства според вида паша.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини