Столичен полицай в Димитровград: Наркодилърите пласират вътре в училищата

Изображение 1 от 2

    На 24-ти юни в Димитровград се проведе среща-дискусия под мотото „Първо се вслушай”, а повода бе Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Гост-лектор по темата бе дългогодишният полицай от СДВР София, Петьо Петров. Срещатата се проведе в зала "Гросето", където присъстваха и участваха учители, педагогически съветници, психолози, директори от училищата и представители на социални услуги.

    Срещата започна с лекцията на Петров за видовете наркотици и пагубното им действие, особено върху подрастващите. Наркотиците в днешно време са във всякакъв вид, форма и състояние, те могат да бъдат течни, сладки, за пушене, за смучене, за гълтане и други. 300 вида нови наркотици са се появили в България само за една година, сподели Петьо Петров, няма я вече ренесансовата дрога от началото на 90-те години, като хероин и кокаин, останала е само марихуаната от тях.

    За съжаление марихуаната се смята за безвредна от подрастващите, защото можело да се използва и за медицински цели. Но тази марихуана не е това което е била, в днешно време марихуаната е с много по-високо активно вещество, което е в десетки пъти повече от нормалното, тя се генномодифицира и обработва с различни химикали за по-бърза и по качественна реколта, а 80% от продукцията излиза от "лаборатории" и е пагубна за нашите деца.

    Най-разпространени и достъпни са синтетичните наркотици, като амфетамини, метаамфетамини, LSD, екстази и други, те са и от наркотиците, които вредят най-много на организма, като най-пагубно действие имат върху подрастващите. Докато употребата на марихуана "изглажда" мозъка на човек, синтетичните дроги го "горят" безвъзвратно.

    Вредата от синтетичните дроги не се натрупва, докато първите прояви на неосъзнати действия са главно свързани с необяснима агресия, идва момент в който като гръм бива ударен мозъка на човека и той става неузнаваем и непоправимо увреден до края на живота си. Има ситуации, в които от първия опит на наркотика се получават критични за човешкия организъм състояния и техния край може да бъде фатален. В днешно време в спешните центрове, когато пристигне неадекватен и безжизнен човек, в повечето случаи лекарите не могат да поставят правилна диагноза и се нуждаят от изследвания, за да покажат кое е веществото, довело до това състояние и в някои случаи до излизането на биохимичния анализ организма не издържа и загива.

    В борбата със зависимостта понякога се стига до нехуманни методи от страна на близки и роднини. Г-н Петров разказа за случай от практиката си, в който баща на зависим го е завел в дома си, за да му покаже как наркозависимото му дете е оковано с вериги към стената и има достъп само до химическа тоалетна и вода, за да бъде предотвратено самонараняване и опити за злоупотреба с психотропни вещества. За съжаление в страната има само две специализирани заведения, насочени към лечението на зависимостта към наркотични вещества и алкохол и те са в София и Варна. Така борбата за живота на зависимите, които в повечето случаи много бързо преминават от зоната на психологията в зоната на психиатрията и се нуждаят от адекватно лечение, се оказва трудна.

    Наркоманите в днешното общество нямат обобщен профил, тези деца, които са тръгнали по този път, са от всички прослойки на обществото, те са от всички социални групи, това са по-затворените и по-популярните деца, няма критерии, по които да бъдат определени. До наркотиците стигат от интерес за ново приключение, за нови емоции, подтикнати от други деца около тях, за да не останат по-назад, от мъка, от радост, за купона, за да бъдат по-различни, за да се впишат в компания, за да покажат по-висок стандарт и още много.

    Десетки са причините, които могат да подтикнат едно подрастващо дете да "опита" дрога. 

    Наркотиците са около децата ни във всичките си форми, има дори наркотици, които се активират при комбинацията от приема на няколко вида различни енергийни напитки, други под формата на електронни наргилета, могат да се поръчат по интернет за около 5 лева бройката и те да им се доставят в къщи.

    Ако родителите си мислят, че тяхното дете няма досег с наркотици, в повечето случай грешат, наркотиците са около тях. Статистиката показва, че български ученик може да си достави марихуана за около 30 минути. Наркотиците не се продават само в дискотеките, те не са покрай дворовете на училищата и в затънтените улички, а  са вътре в класната стая, те са по коридорите, те са сред нашите деца, казва още Петров.

    Какъв е профила на един съвременен дилър на наркотици - в повечето случаи момичетата са по-успешните пласьори, разказва Петков. На младежа му трябва един компютър, едни 50 лева и чуждоезикови познания на средно ниво, има достатъчно сайтове от където може да си поръча една пратка между 3 и 5 грама субстанция, която ще пристигне в пощенски плик. Тези 4-5 грама, с добра рецепта, могат много сполучливо да станат 10-15 грама, които за деня може да ги пласира за 200-250 лева.

    За съжаления няма рецепта, с която да предпазим децата си този бич наркоманията и експериментирането с техните тела и желанието за по-различни и по-силни емоции, които си мислят и се надяват, че ще постигнат чрез наркотиците. Петров подчерта, че огромно значение има превенцията, необходимо е да говорим, да обясняваме на младежите за пагубните последствия, за техните организми от експериментирането с наркотичните вещества и че безвредна дрога няма.

    Полицаят отправи апел към родителите да обръщат повече внимание на децата, и ако се появят поведенчески промени в тях, да търсят специалист, който да ги насочи и да им помогне. Отправи апел и към обществото да не остава безучастно, ако видим човек с неадекватно поведение или необяснима агресия, да съобщим на компетентните органи, било то на 112 или кварталния полицай.

    Начинът за справяне с разпространението и употребата на наркотици е да се включат всички, институции и граждани.

    През вчерашния ден Петьо Петров е провел срещи и с ученици в ПЕГ “Д-р Иван Богоров” и ПМГ “Иван Вазов”, където също са разисквали темата за битката срещу наркотиците.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      До
      дон христозо мафиозо
      6 -2
      20:44, 25 юни 2019
      От незапомнени влемена водим битки с тютюнопушенето и алкохола ---никаква полза Сега и с наркотиците ще е така
    • 2
      Г-
      Г--н Михайлов
      8 -2
      21:49, 25 юни 2019
      Петьо,иди баце и тази лекция я изнеси на Комисар( и то Главен) Цанков или Ганчев- наречи го както щеш,издигнат и избран чрез миллетската партия ДуПиСе на ченгенето Сокол!! Всички знаят кои са дилъри и производители,само Политчадъра наречен POLICE не знае! Обясни им ако обичаш ГЬОТВЕРЕН, какво означава
    • 3
      Ив
      ивелин
      1 0
      15:55, 26 юни 2019
      Шаркова, много любовно гледаш ченгето. И него ли си хареса :)
    Последни новини