Фестивалът „Угар“ ще се проведе за 6-та поредна година – ВИДЕО

Изображение 1 от 2

    За 6-та поредна година се организира Националният фолклорен фестивал „Угар“, като за 4-та година той ще се проведе в местността Драгойна, село Буково (община Първомай) на 19-ти и 20-ти юли.

    Празникът е посветен на Св. Илия и затова се организира в дните около Илинден, по време на пълнолуние. Гостите на фестивала ще посрещат изгрева на слънцето на Малка Драгойна. В месността ще бъде организиран палатков лагер за авантюристите, готови да се отдадат на духа на българското.

    Събитието има за цел да представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да се съхрани и предаде живото духовно културно наследство на българите.

    На самия връх Драгойна са разкрити основите на една от най-големите тракийски крепости. Върхът е висок 813 м. , но се извисява над Тракийската низина и има стратегическа позиция с поглед върху територия с диаметър над 100 км – Пловдив на запад, Хасково на изток, Чирпан на север и Родопите на юг.

    „Угар“ е стара българска дума, която буквално означава разорано поле. Тя е свързвана с изчистването на земята от плевелите, разораването и подготвянето ѝ за сеитба. Духът на фестивала символизира изчистването на съзнанието, волята за творчество, завръщане към коренните традиции, но по приобщаващ начин.

    Организаторите канят всички родолюбци, майстори, занаятчии, художници и скулптори, които работят с традиционни материали и се припознават в ценностите на фестивала. Добре дошли са всички професионалисти и любители фотографи, за да откраднат красиви моменти и впечатляващи гледки. Фестивалът няма вход и е безплатен, за посетителите са осигурени място за палатки, храна, вода, тоалетни. Добре е гостите да си носят челник, палатка, одеяло за постилане на тревата, ако имат възможност и желание гостите на фестивала могат да бъдат облечени в народни носии, бели дрехи, етно мотиви или с дрехи, които ги карат да се чувствате добре!

    ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

    ПЕТЪК 19. 07. 2019
    18: 00 – НАРОДНИ ПЕВЧЕСКИ И ТАНЦОВИ ИЗПЪЛНЕНИЯ
    20: 00 – КОНЦЕРТ – ПИЛАШЕВСКИ НАРОДЕН ОРКЕСТЪР

    СЪБОТА 20. 07. 2019
    18: 00 – НАРОДНИ ПЕВЧЕСКИ И ТАНЦОВИ ИЗПЪЛНЕНИЯ
    19: 00 – ВЪЗСТАНОВКА – АНГЕЛ ВОЙВОДА
    19: 30 – ТРАКИЙСКИ ДАР
    20: 00 – СТЕФАН ЯНЕВ –  ГАЙДА, ЛЮБОМИР ПЕТОВ – СОЛИСТ
    21: 00 – ДЕНИЦА СЕРАФИМОВА – СТАРИННИ ПЕСНОПЕНИЯ
    21: 30 – УГАР – МИСТИЧЕН И ДРЕВЕН

    НЕСТИНАРИ
    22: 00 – КОНЦЕРТ – ОРКЕСТЪР ''ПАСКАЛЕВ – ПЛОВДИВ''
    За всякакви подробности и записвания, не се колебайте може да се обърнете към организаторите на телефон:
    Георги: 0895421961
    Али: 0878017042
    Иван: 0898222797
     

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини