ZABARDAST - спускане със сноуборд от 5880-метровия Биачерахи (филм)

ZABARDAST е документален филм, дневник за едно пътуване на голяма надморска височина. Разказът е от първо лице, а целта - спускане със сноуборд от леден връх с формата на перка на акула, висок 5880 метра. Биачерахи.

Режисьор на филма е Жером Танон, останалите участници в това лудо приключение са Томас Делфино, Лео Таилър, Зак Милс, Яник Грациани, Елиас Милеру. Забардаст означава „сръчен“ на хинди.

Наистина невероятната експедиция в сърцето на планинската верига Каракорум е до една от най-красивите и недостъпни локации за ски на планетата.

Приключението е толкова отдалечено, толкова високо, толкова отдадено, че не могат да бъдат допуснати никакви грешки. В продължение на пет седмици групата се придвижва все по-дълбоко в Пакистан, по 150-километровия си маршрут в пълна автономия, теглейки шейни, пълни с храна, палатки и слънчеви панели над гигантски ледници. Откъснати от всичко, далеч от дома, разчитайки само на себе си - истинско приключение, което съчетава фрирайдинг и алпинизъм. Жером не планира да умира, но успява да направи това спускане по вертикалната стена, заснето с камерата на главата му. И да, приятелството е всичко в този екип. Можете да им завидите как се забавляват в всичките килограми и шейни, как използват попътния вятър да ги носи на ските им като с корабно платно.

Невиждано красиво заснета планина, спиращи дъха кадри от позицията на алпинист, катерещ вертикална ледена стена (когато погледне надолу - особено инфарктни), екстремно дълго, високо и студено изпитание.

Филмът е със субтитри на 11 езика, но за съжаление, българският не е сред тях.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини