Мащабната група за трафик на хора с временни настанявания в Свиленград

По пътя им към Западна Европа нелегалните мигранти, които са били придвижвани от разбитата от службите мащабна група за трафик на българска територия, са били настанявани временно и в Свиленград. Това стана ясно от изявлението на шефа на Специализираната прокуратура и  заместник-главен прокурор Иван Гешев.

Разбитата трафикантска група е най-мащабната, действала у нас досега. Информацията за нея е придобита в хода на друго дело. През 2017 година е разкрита при международна операция, наречена от европейските полицейски и съдебни служби „Халифакс“. При нея са проведени действия във Великобритания, Белгия и България, със съдействието на германските и френски служби. В хода на тази операция бяха задържани над 40 лица в държавите на проверка, припомни Гешев. При анализите тогава тази група е била сочена като най-мащабната за трафик на хора на територията на България.

В хода на тази операция е пристигнала информация за друга група, която е започнала да работи още 2017 година, именно тя е разбитата понастоящем. Преди две години, в зародиша си, групата е била в доста по-малка численост, посочи още прокурор Гешев.

Към момента са задържани над 17 лица за 24 часа по закона за МВР.

Групата се е занимавала с трафик на хора на територията на България. Членовете й не са български граждани. Те са или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, такива с хуманитарен статут у нас, или кандидат – бежанци. Трафикът е вървял към Западна Европа, основно от Афганистан. Част от канала набирал хората в Афганистан. През Иран и Турция те били прехвърляни към българско. Българската група трафиканти посрещала мигрантите на „зелена граница“. Хората били настанявани в района на Свиленград. Друга част от групата ги отвеждала в последствие към София до циганските махали „Орландовци“ и „Факултета, където в рамките на два-три дни нелегалните чужденци престоявали на адреси и след това са били транспортирани към „зелена граница“ на Сърбия.

Заплащането, както в повечето случаи на трафик, става по арабската система „хавала“, т.е. не се плаща кеш, а се получава заплащането през определени лица. Задържано е и това лице, което в България е е подсигурявало заплащането, посочи Иван Гешев.

Става въпрос десетки хиляди евро. Това си е едно голямо търговско дружество за трафик на мигранти.

Към този момент няма твърди данни стопаните на домовете, в коит оса били настанявани нелегалните да са част от групата. Те са получавали определен брой пари за престой за определени дни за брой хора. Бизнес, коментира още Иван Гешев.

Проверява се и участието на държавни служители в канала. „Няма какво да си заравяме главата в пясъка, няма как такава дейност да се извършва без съдействието, логистиката на държавни служители. Доколко и дали това се е случило и при тази организация, въпрос на време е да се докаже. Това е неизбежна част от натиска на парите. Тази дейносте много доходоносна. Плащат се много пари от Иран, за да стигнеш до Западна Европа, за да ползваш друг стандарт на живот. Тази дейност е много доходоносна. И логично е, когато има такъв натиск на много пари и някои държавни служители да се поддадат .“, каза заместник-главният прокурор.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    87
    8769870
    7 -1
    15:46, 24 юни 2019
    Така де , митничарските хотели край Свиленград да няма да стоят празни ::)
  • 2
    Ца
    Цацаратура
    2 0
    18:32, 24 юни 2019
    Тооо плешивия пак почна с набеждаването
Последни новини